Számítanak a szülők a FECSKE SzolgálatraHír | 2015.01.10.

A szociális ellátórendszerünk pillanatnyilag egyáltalán nem igazodik a közel 80.000 fogyatékos gyermeket nevelő család igényeihez.

Az általános társadalmi vélekedés az, hogy a fogyatékos emberek társadalmi terheit a szülőknek, a családnak kell viselni. Ez legtöbbször azt jelenti, hogy a fogyatékos gyermeküket otthon nevelő szülők életét – elsősorban az édesanyáét – a gyerek gondozása tölti ki, ami miatt nem tud munkát vállalni és nincs önálló jövedelme. Mivel ezekben a családokban csak egy kereset van, ezért az átlagnál szegényebbek.

Pedig egy fogyatékos gyermek nevelése, ápolása, gondozása, az életben való kísérése egy szükségszerűen speciális, sokféle támogatást, segítséget igénylő élethelyzet és nem feltétlenül kellene együtt járnia a társadalmi kirekesztettséggel vagy az elszegényedéssel.

A FECSKE Szolgálat egyik fontos célkitűzése, hogy az időszakos tehermentesítéssel erősítse a szülők munkavállalási esélyét és ezzel növelve a családok gazdasági stabilitását.

Évente végzett kérdőíves felmérésben vizsgáljuk a FECSKE Szolgálat eredményességét, a szolgáltatást igénybevevő családok helyzetét és annak változását. Megkérdezzük a szülőket, hogy elégedettek-e a szolgáltatás minőségével és mennyiségével.

A 2014. évi felmérésre adott válaszok is igazolják a korábbi évek tapasztalatait

A családok több mint 40%-a azért veszi igénybe a szolgáltatást, hogy a munkahelyi időbeosztás és a fogyatékos gyermek gondozási feladatai közötti időbeni ütközéseket, átfedéseket megoldja. A válaszokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a szolgáltatás jelenlegi kapacitása sajnos nem minden családnak tud elegendő órában segítséget nyújtani.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY