Szakszerű segítségnyújtás a mentális betegek elhelyezkedéséhezSzakmai cikk | 2013.02.20.

A Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány egy nemzetközi projekt keretében hathatós megoldást kínál mind a mentális problémával küzdő álláskeresőknek, mind a munkaügyi központok dolgozóinak. A programnak máris megvannak az első eredményei - tudta meg az OrientPress Hírügynökség.

A mentális betegséggel, szegénységgel - és a gyakran ezekkel együtt járó kirekesztéssel - küzdő álláskeresők különösen nehéz helyzetben vannak. A tartós munkanélküliség önmagában is megbetegítő hatású lehet. Bajban vannak a munkaügyi központok dolgozói is, hiszen nincsenek felkészítve a speciális álláskeresők problémáira és lehetőségeire, általában nem tudnak mit kezdeni a munkanélküli lelki betegekkel, és emiatt erősen szoronganak.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a Lélekben Otthon Alapítvány, amely egy nemzetközi projekt keretében szakszerű segítséget nyújt a mentális betegek elhelyezkedésében. Az EU LLP Grundtvig Partnership Progamme 2012 támogatásával nemrég indult ENCLOSE (Establish a New Cooperation to Let Obtain a Social Inclusrion In Europe) projekt tíz ország szervezetét tömöríti magában.

A projekt célja, hogy résztvevő országok (Csehország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország) egymás problémáit és megoldásait megismerve olyan közös megoldási módokat hozzon létre, amely egy-egy kiválasztott célcsoportnak segít az álláskeresésben. Ilyen célcsoportok például a nők, az időskorúak, és a mentális betegséggel élők. A Lélekben Otthon közhasznú Alapítvány ez utóbbi hátrányos helyzetű csoport álláskeresésében segít Magyarországon.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HR PORTÁL