Susan Boyle gyógyíthatatlan betegségéről vallottHír | 2014.05.01.

„Neveztek engem sokféleképpen: szegény Susannak, egyszerű Susannak, bolond teremtésnek, különös figurának, bizarr lánynak. Életem eddigi ötvenhárom esztendejében többnyire lekezelően beszéltek rólam, leszóltak, kigúnyoltak, kinevettek. De három évvel ezelőtt megtudtam, hogy mi is a baj velem, s azóta értem, hogy a többiek mit nem értettek, ha rólam volt szó..." Susan Boyle, az Egyesült Királyság manapság egyik legnépszerűbb személyisége írja e sorokat, most megjelenő önéletrajzában, amelynek nyomán tévés dokumentumfilm is készült.

Susan Boyle az a különös és különösen jó hangú hölgy, aki 2009-ben a Britain Got Talent című tehetségkutató műsorban tűnt fel és - frenetikus sikert aratott. Igaz, amikor duci alakjával és borzas frizurájával feltűnt a színpadon, a publikum és a zsűri egyaránt kajánul mosolyogni kezdett, ám a mosoly egyszeriben álmélkodó elismeréssé változott, amikor Boyle énekelni kezdett.

A nyomorultak című musicalből adta elő az „I Dreamed A Dream" (Álmodtam egy álmot) című számot, s mindenkit elkápráztatott.  Az azóta csak SuBo-ként becézett nő a szigetország kedvence lett, s kisvártatva a világé is. Ma már koncertezik, Glasgowtól Sanghajon át Szentpétervárig, lemez-felvételeket készít Britanniában és az Egyesült Államokban, duettet énekel Elvisszel, tévéműsorok szereplője, karácsonyi mozifilmben szerepel, rajongói oldala pedig nem fogy ki a hívekből. S közben, nem is mellesleg, a Save the Children (Mentsük meg a gyermekeket) nevű karitatív szervezet globális nagykövete.

SuBo kicsiny skót településen született 1961-ben, ahol és amikor az orvostudomány és a diagnosztika még ugyancsak gyerekcipőben járt, s a doktorok a Boyle-szülőknek csak annyit mondtak: ne várjanak sokat a kislánytól, valószínűleg agykárosodást szenvedett a születés közben. Akkoriban még az autizmusról sem nagyon tudtak, az Asperger-szindrómáról pedig még ennél is kevesebbet. Az Asperger-szindróma szintén fejlődési rendellenesség, az autizmus jóval enyhébb válfaja. Az Aspergerrel küszködőknek az átlagosnál többnyire jóval magasabb az intelligencia-szintjük, s elsősorban társadalmi beilleszkedési (és a napi élet szervezésének) nehézségeivel kínlódnak. Sokakat közülük elszigeteltség sújt, vagy „egyszerűen" csak az, hogy nem értik meg őket. S ez nemegyszer dühöt, depressziót, alacsony önértékelést vált ki belőlük.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HETI VÁLASZ