Stresszmentes karácsonyt az anyáknak is!Hír | 2016.12.11.

Tavaly az ünnepek alatt elutaztunk a nagyszülőkhöz. Az anyósom többfogásos menüsort főzött 6 felnőttre, köztük apósomnak vegetáriánus ételeket, így nem volt lelkem arra kérni, hogy a 2 hónapja hozzátáplált unokának is főzzön külön. Kitaláltam hát, hogy a kislányom üveges bébiételeket kapjon abban a pár napban. Mondanom se kell, a 3. napra már komoly lelkiismeret furdalásom volt.

Milyen szar anya vagyok én, hogy szegény gyermekem csak üveges bébiételeket kap Karácsonykor?! Csak elképzelni tudom, hogy min mehetnek keresztül azon édesanyák, akik a temérdek ünnepi előkészület mellett, még egy kisbabát is hozzátáplálnak. A bennük zajló lelki folyamatok jobb megértéséhez felkeresték Bacsinszki Petra pszichológust.

Mennyire nehéz időszak a karácsony az anyák számára?

Az anyák kicsit olyanok, mint a 8 karú polipok. Egyszerre sok szerepben sok életszíntéren kell tudniuk helytállni, ami valljuk be, lehetetlen. De minden anya megpróbálja a lehetetlent is, ami nagyon kimerítő testileg és lelkileg egyaránt.

Az anyák vállalása felerősödik a karácsonyi időszakban. Egyrészt mindenkinek van egy saját magával szembeni elvárása, másrészt a tágabb család hagyományain alapuló elvárásokkal és a média (ál)tökéletességet sugárzó mintáinak elvárásaival is szembesülnek az anyák, mindezeket óhatatlanul belsővé teszik, s válnak a saját elvárásaikká, így zárul be a kör.

Női és anyai „mód”, hogy a szeretetet gondoskodáson keresztül fejezik ki. Így az anyák szeretetbőltökéletességre törekedve gondoskodnak a tiszta otthonról, a frissen vasalt ruhákról, becsomagolt ajándékokról és a legalább 8 fogásos ünnepi menüről. Nehezíti a sütés-főzést, ha bármely okból külön-külön kell főzni, mondjuk egy kisbabára, egy glutén érzékenyre vagy egy cukorbetegre. Ezek a feladatok együtt bármelyikünk teherbírását meghaladnák. A túlvállalás pedig feszültséget szül. – lehet ennél bármi rombolóbb a szeretet ünnepén?

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: CSALADHALO.HU