Stephen Hawking: "Jó és tartalmas életem volt" Hír | 2013.09.19.

Először enged bepillantást magánéletébe most megjelenő önéletrajzi könyvében az asztrofizika popsztárjaként emlegetett, Stephen Hawking aki gyerekkoráról, házasságairól és betegségéről is ír a 160 oldalas, fényképekkel illusztrált kötetben.

A My Brief History (Rövid történetem) című, a tudós hazájában, Nagy-Britanniában múlt hét csütörtökön megjelenő könyvben a kritikusok szerint Hawking bölcs, humorral teli képet fest életéről. Fotók láthatók róla gyerekkorából, esküvőjéről, valamint „súlytalanul”, amikor a világűrben tapasztalható körülményekbe kóstolt bele.

„Születtem 1942. január 8-án, pontosan 300 évvel Galilei halála után” – kezdi sorait. Igencsak spórolós apja orvos volt, trópusi betegségekkel foglalkozott. Gyerekként féltékeny volt Mary nevű testvérére, és azt is megjegyzi, hogy szorgosan, de nem túl ügyesen barkácsolt. 1958-ig minden nyarat egy cirkuszi kocsiban töltött Anglia déli partján.

Einstennek csúfolva

Óvodába hiába is próbálták beszoktatni, torkaszakadtából üvöltött. Olvasni csak nyolcévesen tanult meg, osztálytársai később mégis Einsteinnek csúfolták. Hat-hét iskolatársával mind a mai napig tartja a kapcsolatot.

A játékvonatok iránti korai rajongása késztette arra, hogy megértse, miként működnek a dolgok – egészen az olyan megfoghatatlan, elvont jelenségekig, mint a világegyetem fekete lyukai vagy az újszülött univerzumok.
„Ha megértjük, hogyan működik az univerzum, valamilyen módon irányítani is tudjuk” – írja Hawking önéletrajzában, amelyet percenként 1-2 szavas sebességgel, a számítógép monitorához erősített érzékelőket egyre gyengülő arcizmai rándításával mozgásba hozva írt le.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO