Startol az elektronikus egészségügyi rendszerHír | 2016.05.07.

Pár hónap múlva jön az elektronikus vény, minden egészségügyi dokumentum bárhonnan elérhetővé válik és mi magunk is betekinthetünk betegadatainkba.

2016. június elsejétől új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyben, ugyanis elindul az un. Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Ez egy felhő alapú, magas biztonsági fokozatú informatikai struktúra, egy olyan kommunikációs tér, amely biztosítja majd az egész hazai egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelését és hatékony elemzését. Ahhoz, hogy az e-egészségügyi rendszer hatékonyan működjön, kiemelt fontossággal bír, hogy a fekvő-, szak-, alap- és gyógyszerellátók megosszák egymással az információkat. Az idei év végétől szabad csatlakozást biztosítanak az intézményeknek, 2017-től viszont már minden egészségügyi szolgáltatónak kötelező lesz használni azt. 

Valamennyi ágazati szereplő természetesen célhozkötötten és maguk az állampolgárok is betekintést nyerhetnek majd az ellátásaikkal kapcsolatos betegadatokba. A kórelőzményektől a korábbi leleteken keresztül a felírt gyógyszereken át a zárójelentésekig valamennyi, az adott beteggel kapcsolatos egészségügyi dokumentum elérhetővé válik az aktuális kezelőorvos számára. Az állampolgárok emellett a digitális önrendelkezés (DÖR) rendszerén keresztül meghatározhatják, mely adataikhoz nem férhet hozzá egy adott intézmény, osztály, orvos. Mára szinte valamennyi, az élesítéshez szükséges jogszabálymódosítás megtörtént, néhány rendelet elfogadása a következő hetekben-hónapokban várható. Jelenleg a 10 milliárd forintból készült rendszer tesztelése zajlik. 

A rendszer nagyon szigorúan kezeli majd a személyes adatokat. Az ügyfélkapun keresztül minden állampolgár megtilthatja, hogy az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatokat központilag tárolják. Viszont ha valaki él a rendszer adta lehetőséggel, szabadon meghatározhatja azok körét és azokat az eseteket, amelyekben az ellátásban részt vevő személyek hozzáférhetnek az adataihoz. Akár saját kezelőorvosa nevét is megadhatja, vagy épp azt, hogy mondjuk egy esetleges életmentő beavatkozás során ki és milyen mélységben ismerhesse meg korábbi dokumentumait.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: SG.HU