Sporttal gyűjt adományokat, hogy még többet segíthessenHír | 2015.08.03.

Hogyan lehet összekötni a zeneterápiát a sporttal és az adománygyűjtéssel? A 15 éves kora óta értelmi fogyatékosokkal, majd 2012-től kezdve autistákkal is foglalkozó 31 éves Nádudvari Péternek ez immár negyedszerre sikerült. 2012-ben a Bátor Táborért, 2013-ban a Nemzeti Színkottás Zenekarért, 2014-ben pedig a gyöngyösi Autista Segítő Központért sportolt, idén pedig 326 kilométert tervez megtenni, hogy tanítványait eljuttathassa a zenekar következő, őszi táborába, illetve, hogy hozzájáruljon a rendezvény költségeihez.

Több száz kilométert megtenni már önmagában sem könnyű, pláne komoly teljesítmény, ha még jótékonysági céllal is párosul. Péternek eddig közel egymillió forintot sikerült összegyűjtenie nemes célra. A zeneterápiával foglalkozó fiatal 2005-ben kezdte vezetni a gyöngyösi Hétszínvirág Napközi Otthon értelmi fogyatékos ellátottjaiból álló Gyöngyszem zenekart, de 2012 óta a szintén gyöngyösi Autista Segítő Központ tanulóival is együtt dolgozik. Édesanyja orvos, édesapja szociális munkás, így, mint mondja, a segítő szakmák iránti elkötelezettségét már igen korán megkapta a „batyujába”, ahogy a zene és a sport iránti rajongását is.

Fontos az együttműködés

A zene olyan ajándék, amellyel autista vagy fogyatékkal élő emberek jól fejleszthetők, kiváló eszköz, többek között a finommotorika, a szókincs és a műveltség formálására – véli Nádudvari Péter. Bővíti az önkifejezés lehetőségeit is. Péter szerint komoly probléma, hogy a fogyatékkal élőkkel szemben rengeteg előítélet él a köztudatban. Úgy gondolja, sok esetben valóban sok türelem és kreativitás kell az értelmi fogyatékos vagy autista gyerekekhez, de a legfontosabb az, hogy az ember partnerként tekintsen rájuk, amikor valamilyen közös célért dolgoznak. Speciális módszertanok, megfelelő attitűd segítségével a munka szerves részévé kell tenni őket, ez az integráció egyik legfontosabb lépése – mondja Nádudvari, majd hozzáteszi: ez nagyon is megéri, mert hihetetlen hálásak tudnak lenni érte.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MNO.HU