Sportokkal ismerkedtek a mozgáskorlátozott emberek a VI. MERI sportnaponHír | Esemény | 2014.04.15.

Kerekesszékes karate, ülőröplabda, lovaglás, vívás, íjászat, jóga – számos sportággal ismerkedhettek meg a résztvevők a mozgáskorlátozott emberek sportnapján múlt szombaton. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a Magyar Paralimpiai Bizottság hatodik alkalommal rendezte meg a sportnapot azzal a céllal, hogy a mozgáskorlátozott fiatalok megismerhessék és kipróbálhassák az általuk is űzhető sportokat. A sportoláshoz paralimpikonjaink és olimpikonjaink csináltak kedvet.

Az OORI-ban megrendezett sportnapon közel négyszázan vettek részt, az ország minden részéről érkeztek látogatók. Az érdeklődők és az aktív sportolók mellett sok önkéntes, köztük gyógytornász-hallgatók, gimnazisták is segítettek a sportok kipróbálásában. A programhoz az idei évtől csatlakozik a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége is (FODISZ).

A legnépszerűbb sportok továbbra is az asztalitenisz, a boccia és a lovaglás voltak, de a kerekesszékes vívást és az íjászatot is sokan kipróbálták. A kerekesszékes kosárlabda és az ülőröplabda szintén vonzotta a nézőket, ez utóbbi azért is volt különleges, mert a FODISZ mentorai, korábbi olimpikonjaink, Czene Attila úszó, Kiss Lenke kosárlabdázó és Csisztu Zsuzsa tornász, televíziós műsorvezető is játszott egy jót a női ülőröplabda válogatottal. Újdonság volt az idén a jóga, amely a mozgáskorlátozott emberek körében egyre népszerűbb lesz. Sokan kíváncsiak voltak a kerekesszékes karatéra és a kutyás sportokra is, az uszodában pedig többen kipróbálták a kajakozást és búvárkodást. Összesen közel húsz sportággal lehetett megismerkedni, közülük többet paralimpikonjaink mutattak be. A sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi ötszörös ezüstérmes paralimpikon vívó mellett találkozni lehetett Juhász Veronika, Osváth Richárd és Juhász Tamás vívókkal, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta úszókkal és Farkas László teniszezővel.

A MERI sportnapoknak köszönhetően alakult meg évekkel ezelőtt az első kerekesszékes rögbi csapat és az első hazai női ülőröplada csapat, de az úszók és a kajak-kenusok is kaptak új sporttársakat a rendezvénynek köszönhetően. A tavalyi MERI napon mutatkoztak be a karatésok, azóta több kerekesszékes, mozgássérült fiatal eljár karatézni. A szervezők remélik, hogy az idén is sokaknak sikerült kedvet csinálni a mozgáshoz, a versenyszerű sportoláshoz. Magyarországon mintegy 250 ezer mozgáskorlátozott ember él, közülük négy-ötszázan rendelkeznek versenyigazolvánnyal. A programot a Coca-Cola Magyarország és az Internetpatika támogatta.

Forrás: MEOSZ