Sportokkal ismerkedtek a mozgáskorlátozott emberekEsemény | 2013.04.16.

Mintegy ötszázan vettek részt a MERI Sportnapon. Kerekesszékes karate, ülőröplabda, lovaglás, kajakozás, lövészet, vívás – számos sportággal ismerkedhettek meg a résztvevők a mozgáskorlátozott emberek sportnapján szombaton. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) ötödik alkalommal rendezte meg a sportnapot azzal a céllal, hogy a mozgáskorlátozott fiatalok megismerhessék és kipróbálhassák az általuk is űzhető sportokat. A sportoláshoz paralimpikonjaink és világbajnok parasportolóink csináltak kedvet, a rendezvény idei védnöke Tóth Tamás kétszeres ezüstérmes paralimpikon úszó volt.

Az OORI-ban megrendezett sportnapon – amelynek társszervezője a Magyar Paralimpiai Bizottság – mintegy ötszázan vettek részt, az ország minden részéről érkeztek látogatók, köztük sok gyermek is. Az érdeklődők és az aktív sportolók mellett közel nyolcvan önkéntes is segített a sportok kipróbálásban, többségük gyógytornásznak tanuló főiskolai hallgató volt. A programot a Coca-Cola Magyarország ásványvízzel támogatta.

Az egyik legnépszerűbb sport az ülőröplabda volt, de sokan megnézték a kerekesszékes karate bemutatóját is, a sportág először volt jelen a sportnapon. Az idén is sokan kipróbálták a lovaglást, a bátrabbak a kerekesszékes vívásba is belekóstoltak. Ismét népszerűnek bizonyult a lövészet, az asztalitenisz és a kerekesszékes kosárlabda. Délután a kerekesszékes rögbivel lehetett megismerkedni, az első ilyen rögbi csapat a MERI-nek köszönhetően alakult meg. Népszerűek voltak a kutyás sportok, az erőemelés és a szkander is. Az uszodában nem csak úszni, hanem kajakozni és búvárkodni is lehetett, az aulában pedig egész nap játszották a bocciát. A helyszínen nem kipróbálható sportágakat, mint például a síelés, a jet-ski vagy a triatlon, filmvetítéssel és a sportágról való beszélgetéssel népszerűsítették a szervezők.

Összesen közel harminc sportággal lehetett megismerkedni, a legtöbbet paralimpikonok, világ- és Európa-bajnok sportolók mutattak be. A sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi ötszörös ezüstérmes paralimpikon vívó mellett találkozni lehetett többek közt Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszezővel, az ezüstérmes női párbajtőr csapat tagjaival, Krajnyák Zsuzsanna ezüstérmes paralimpikon és világbajnok vívóval, Kanyó Zsolt paraatlétával, Sas Sándor és Szávai Csaba erőemelőkkel, Gurisatti Gyula sportlövővel és Farkas László teniszezővel is.

A szervezők remélik, hogy az idén is sokaknak sikerült kedvet csinálni a mozgáshoz. A spotnappal szeretnék ugyanakkor felhívni a figyelmet a sportlétesítmények akadálymentesítésére is, ezek jelentős része ugyanis még ma sem hozzáférhető a fogyatékos emberek számára. Magyarországon több mint 300 ezer mozgáskorlátozott ember él, közülük mintegy négyszázan rendelkeznek versenyigazolvánnyal.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS