Sportegészségügyi rajt az olimpiai és paralimpiai felkészülés jegyébenHír | 2011.12.21.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) december 12-én ünnepélyes keretek között aláírták azt a három megállapodást, amely biztosítja a 2012. évi Londoni Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékokra történő felkészüléssel, az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósítását.

A NEFMI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) között létrejött feladat-ellátási megállapodás alapján olimpikonjaink, korszerű, magas színvonalú, soron kívüli kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár együttműködési megállapodása értelmében a MOB és az MPB jelöli ki azt a 350 sportolót, akik jogosultak a kiemelt egészségügyi ellátás igénybevételére.

A harmadik együttműködés részese az Országos Sportegészségügyi Intézet, a NEFMI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint a kiemelt egészségügyi ellátásban résztvevő szolgáltatók, így az orvosegyetemek klinikái (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged), az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, valamint a tatai Kastélypark Klinika Kft. A megállapodás az ellátások biztosítására és az elszámolásra terjed ki.

Az olimpiai és paralimpiai kerettagok szervezett, időveszteség nélküli ellátása érdekében az Országos Sportegészségügyi Intézetben 2011. december 20-tól éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálati rendszer (úgynevezett. „CALL CENTER”) kezdi meg működését. A Call Center a nap 24 órájában, szakszemélyzet segítségével irányítja majd a sérülés, vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót a legközelebbi (megfelelő ellátást nyújtó), fent felsorolt egészségügyi intézmények valamelyikébe. A Call Center által értesített szolgáltató, közellátási feladatainak maradéktalan elvégzése mellett köteles az érintett beteg, vagy sérült sportolót fogadni, szükség szerint azonnali diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs ellátásban részesíteni.

Ezen túlmenően az Országos Sportegészségügyi Intézet végzi az olimpiai és paralimpiai kerettagok rendszeres szűrő- és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatait.

A kiemelt ellátás fedezetét a kormány a központi költségvetésből biztosítja idén 78,2 millió forint, jövőre pedig várhatóan 81,4 millió Ft összegben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KORMÁNY.HU