Speciális segítség ágyhoz kötött, fogyatékossággal élőknek és gondozóiknak SzigetszentmiklósonHír | 2012.12.25.

Ágyhoz kötött, halmozottan fogyatékossággal élők mindennapjait és ápolóik munkáját segíti az az 1600 db speciális elektromos betegágy és 987 db egészségügyi, a felfekvés kialakulását megelőző matrac, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ad bentlakásos állami és nem állami fenntartású szociális intézmények számára. Az egyik kedvezményezett a szigetszentmiklósi Vadgesztenye Szociális Intézmény a következő hetekben 4 ágyat és matracot vehet át.

A Minisztérium és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) közösen lebonyolított pályázata során 300 millió forint értékben több mint 250 ápolást-gondozást nyújtó intézmény számára a speciális ágyak 2013 január végéig kerülnek átadásra. Az ágyakat büntetésvégrehajtási intézetben fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében állították elő.

Az bentlakásos intézmények lakóinak nagy százaléka egészségügyi állapota miatt szobáját, ápolási ágyát sem hagyja el, így elhelyezésük minősége nagymértékben befolyásolja személyes közérzetüket, fizikális és mentális állapotukat. Az itt dolgozó ápoló-gondozó személyzet sokszor túlterhelt és folyamatosan nehéz, fizikailag erősen megterhelő feladatot lát el. A modern ápolást segítő ágyak jelentősen segítik mindennapi munkájukat.

A szociális intézmények költségvetése nem teszi lehetővé a tárgyi feltételek javítását, így a minisztérium már tavaly is biztosított támogatást erre a célra. Az ezévi pályázat a tavalyihoz hasonlóan további lehetőséget nyújt számukra, hogy javítsák a betegápolás feltételeit intézményeikben. A támogatónak ebben az évben célja volt az is, hogy a tavalyi évhez képest szélesebb fenntartói körben (állami és nem állami, tehát civil) javítsa az intézmények tárgyi feltételeit. Annak érdekében, hogy az állami és civil fenntartók után az egyházi intézmények is támogatást kaphassanak a Szociális, Család- és Ifjúságügyért felelős Államtitkárság az NRSZH-n keresztül a napokban újabb 60 M Ft-os pályázatot hirdet.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ