"Sokkoló, amikor bekapcsol egy új érzékszerved"Hír | 2014.09.15.

Gyermekkora óta bolondul az állatokért, az első páciense egy szemöldökcsipesszel műtött macska volt. Csoda, hogy el tudta végezni az egyetemet, hiszen szakmájához jó fül kell. De ő ragaszkodott az álmához. Magyarország egyetlen siket állatorvosa az Illatos úti kutyák tucatjainak szerzett már gazdát blogjával. Most új terveket forgat a fejében.

Állatszeretők körében nem ismeretlen Dr. Mikesy Levente neve. A fiatal állatorvos írta az Élet az Illatos úton című blogot csaknem két éven át, amíg a telepen dolgozott. Pár hónapja otthagyta munkahelyét, hogy valami újba kezdjen. Gödi otthonában keresték fel. Barátnőjével, Zsófival és két kutyával, Fibivel és Bogival fogadott minket egy társasház rendezett, zöld kertjében.

Dinókat akart gyógyítani, macskát műtött először

„Mindent összegyűjtöttem, bogarakat, kukacokat, hernyókat, békákat, egereket, molylepkéket. A sünöket egy fa alatt próbáltam kordában tartani. Hamar megtanultam, hogy lehetetlen, mindig eltűntek másnapra. Macskából volt még nagyon sok, kutyát kicsiként nem tarthattam. De volt még halam, nyulam, papagájom, gerlém, hörcsögöm és patkányom is.”

Sokkoló, amikor bekapcsol egy érzékszerv, amiről nem is tudtál

A hivatalos gyógyításhoz azonban – talán elsőre nem is gondolnánk – jó fül kell. Leventének rossz a hallása, betegsége komoly akadályként állt előtte.

„A mély hangokat jobban hallom, a magasakat nem. Hallókészülék nélkül Phoebe ugatását például nem, egy németjuhászét viszont igen. Madárcsicsergésből is csak a nagyon mély jut el hozzám, a verebek énekét soha nem hallottam."

Másfél évesen kapott hallókészüléket, azt nyomban be is dobta egy vízzel teli hordóba. Szülei 3 nap múlva találták meg.

"Azért az egy sokk, nem pozitív élmény elsőre, amikor egy olyan érzék kapcsol be, amiről korábban nem is tudtál."

A beszéd neki nem jött automatikusan, mint általában a gyerekeknek: az neki komoly tanulás volt. De családban volt hozzá a legjobb szakember.

"Anyukám logopédus, sokszor játszottuk, hogy a szája elé tett egy papírt és ki kellett találnom, mit mond. Ezzel arra ösztönzött, hogy ne szájról olvassak, hanem támaszkodjak a hallásomra, bármilyen nehéz is. Ez segített hozzá, hogy most hallókészülékkel is az 50-60 százalékát értem az emberi beszédnek, de a sok gyakorlat alapján logikailag könnyen kiegészítem magamnak, ez az embereknek általában fel sem tűnik."

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24