Sokkal több nettó szeretetEsemény | 2014.05.31.

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület gálaestjén együtt szerepeltek fogyatékkal élő és egészséges művészek. Te is más vagy, te sem vagy más.

Összefogás és sokszínűség

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület négy éve szervez különféle programokat, amelyek hidat képeznek fogyatékkal élők és egészségesek között. A sportesemények, művészeti gálák fő célja a láthatóság megteremtése azok számára, akik sokáig a társadalom kirekesztett, elrejtett, szégyellt tagjai voltak. Éppen ezért a jelszó az integráció: nem választják külön a sérült és ép embereket, hanem megmutatják, hogy a világban mindenkinek helye van, függetlenül attól, hogy többség vagy kisebbség tagja. A vállalkozás azért is példaértékű, mert Magyarországon a kisebbségek és a másság elfogadása nem tartozik a legfontosabb törekvések közé – kivéve persze ha valaki abba a kisebbségbe tartozik, akiknek varázsütésre megnő a lakása vagy a bankszámlája. Pedig a változatosság és a sokszínűség gyönyörű. “Hiszem és vallom, hogy ezeknek az eseményeknek van létjogosultsága. Ki kell nyitni azokat a kapukat, amelyek ma a fogyatékkal élőket még mindenhol elválasztják a világtól. Azért küzdünk, hogy hasonló produkciók ne csak civil szervezetek bemutatóin, hanem színházakban is megjelenjenek” – mondta el a Díványnak dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alapító elnöke, az est szervezője. “A mai délután megmutatja, hogy az erő az összefogásban van. Érdemes küzdeni, ha megvan a cél.” – tette hozzá, és ez akár az egész rendezvény mottója is lehetett volna.

A budapesti Aranytíz kulturális központban május 18-án rendezett Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében című művészeti gálán együtt léptek a színpadra egészséges és fogyatékkal élő művészek, akik között Down-szindrómás ugynúgy volt, mint siket, látássérült, vagy kerekesszékes. És mindez ott, akkor nem számított. Sem a fogyatékosság jellege, sem a mértéke, ahogyan az sem, ha valaki esetleg egészséges. Mindenki tud olyat nyújtani, amit más nem. Valamilyen skálán mindenki kiesik a normális kategóriájából.

Tovább az eredeti cikkre és a képekre

Forrás. DÍVÁNY