SOKFÉLESÉGBEN A SZÉPSÉG – TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS A DIVATBANHír | 2016.02.14.

Azt mondják, a divatnak fontos társadalmi szerepe van: egy-egy korszak vagy közösség szokásairól, kultúrájáról és elveiről mesél – vagyis lenyomata bizonyos múlt- és jelenbéli helyzeteknek; kordokumentum. Ami azonban legalább ennyire fontos – és szerencsére egyre gyakrabban emlegetjük és használjuk is ki ezt a tulajdonságát –, az a divattársadalomformáló szerepe, azon belül is a diverzitás, a sokszínűség hangsúlyozása.

Kampányok, divatbemutatók, különféle események szerveződnek figyelemfelkeltés céljával. Időről időre adománygyűjtések, jótékonysági aukciók vagy provokatív, gondolkodásra és cselekvésre ösztönző kreatív megmozdulások hírei örvendeztetnek meg bennünket. És hogy mi a közös ezekben? Nem más, mint a divat médiumként való alkalmazása! Egy korábbi cikkünkben már olvashattatok olyan divateseményekről, amelyek különböző társadalmi problémákra reflektáltak, ezúttal pedig olyan nem mindennapi kezdeményezésekről számolunk be, amelyek a háttérbe szorult problémákra, olykor pedig a ritka betegségekre hívják fel a figyelmet.

Designers Against AIDS

Designer Against AIDS elnevezésű kampányt 2004-ben indították el azzal a céllal, hogy a tabuvá vált AIDS betegség komolyságára és elterjedtségére felhívják a figyelmet és változást kezdeményezzenek. Elsősorban a fiatalokat célozták meg kampányaikkal, kommunikációs csatornaként pedig a popkultúrát választották. Évről évre olyan hírességekkel dolgoztak együtt, akik – a megítélésük szerint – nagyobb rajongói táborral rendelkeznek. Legsikeresebb megmozdulásuk talán a H&M-mel közös együttműködés, melynek részeként évente Fashion Against AIDS mottó alatt dobtak piacra kollekciókat, a kampányba pedig olyan sztárokat vontak be mint Timbaland, Katy Perry, Yoko Ono, Dita Von Teese vagy Rihanna.

Különleges szépség: Melanie Gaydos

Melanie Gaydos, a huszonhét éves modell egy ritka genetikai rendellenességgel született, melynek következtében nem nő haja, nem lett kifejlett fogsora, valamint körmei és kisebb csontocskái, porcai is a megszokottól eltérően fejlődtek. A fiatal lány már számos alkalommal szerepelt a nyilvánosság előtt, töretlenül kitart a divatszakmához fűződő álmai mellett. Megtanulta a legjobbat kihozni körülményeiből és példaértékű módon kezeli különbözőségét. Ezt bizonyítja az is, hogy például szándékosan nem hord műfogsort, állítása szerint kényelmetlen és kevésbé praktikus.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PS MAGAZIN