Sokan nem tudják, hogyan kell a fogyatékkal élőkhöz fordulniHír | 2014.12.05.

A négy éve futó Szolidaritás-program célja a középiskolás diákokhoz közelebb hozni a fogyatékossággal élők hétköznapjait. A Ma reggelben megszólalt az egyik nagykövet is.

Már négy éve fut a meglehetősen sikeres Szolidaritás-program, amelynek célja a középiskolás diákokhoz közelebb hozni a fogyatékossággal élők hétköznapjait – mondta el a Ma reggelben Orsós Zsolt paralimpikon, a Szolidaritás nagykövete, aki már több mint 700 iskolában járt országszerte. A látássérült fiatalember először beszélget a diákokkal, például arról, hogy kell egy vakhoz fordulni, tanulásról, munkáról, megkéri őket, próbálják meg zavarba hozni (még nem sikerült), aztán bekötött szemmel kipróbálhatják a csörgő labda egy általa lebutított, veszélytelenített változatát is.

Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a 20-22 ezer megszólított fiatal visszajelzéseiből, beszámolóiból úgy látja, már egy-egy ilyen találkozással is nyitottabbal lesznek a diákok, sőt, akár a szüleik is. Novák Katalin szerint korábban legalább egy generáció nőtt úgy fel, hogy egyáltalán nem találkozhatott fogyatékkal élőkkel, mert „eldugták őket” a szem elől, most azonban már sokkal nagyobb a nyitottság, főleg, ha a fogyatéktól élőktől is ezt kapják. Ezt tapasztalja Orsós Zsolt, aki szerint még mindig nagyon sokan nem tudják, hogyan is kell a fogyatékkal élőkhöz fordulni. Merjünk odamenni, kérdezni, hogyan segíthetünk – mondta a nagykövet, aki hangsúlyozta azt is: a fogyatékos embernek is tudnia kell elfogadni, vagy adott esetben visszautasítani a segítséget.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: HIRADO.HU