Sok gyermeken segítene, mégsem kötelezőHír | 2014.06.06.

A vele született hallássérülés az újszülöttek egy ezrelékét érinti, a hallásszűrés azonban nem kötelező, sőt gyakran az orvos odázza el a problémát.

A leggyakoribb vele született rendellenesség a hallássérülés, ennek ellenére a gyermekek alig húsz százalékát szűrik hatékonyan.

Dr. Katona Erzsébet fül-orr-gégész, audiológus főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt mondta: a hallássérülés szűrése önként vállalt feladat, Magyarországon ugyanis még nem alakult ki a teljes körű csecsemő- és kisgyermek hallásszűrés. Hiányzik az az egészségügyi rendelkezés, amely ezt hitelesített formában kötelezővé tenné. Arra is szükség lenne, hogy biztosított legyen a kiszűrt gyerekek követése három éves korukig.

A vele született hallássérülés az újszülöttek egy ezrelékét érinti, ezeket az eseteket egy komplex – objektív és szubjektív – vizsgálattal már három hónapos korig ki lehetne mutatni, s ez lenne a beavatkozás ideális ideje is. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Hallássérültek Pedagógiája Tanszékén azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy audiológiai központot. Keresztesi Éva adjunktus hangsúlyozta: a szubjektív eljárásokban szeretnének mintát adni, egy gyermeket ugyanis nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel szűrni, mint egy felnőtt embert.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy nagy szükség van az újszülött kori hallásszűrés protokolljának kiépítésére, de legalább ennyire fontos, hogy a kiszűrt gyerekek ellátására is kiépüljön a megfelelő protokoll. A szűrés mellett a szülői odafigyelést hangsúlyozták, amely felvilágosítás kérdése is. Sokszor előfordul az is, hogy a szülőben felmerül ugyan a gyanú, az orvosok azonban megnyugtatják, hogy nincsen semmi baj, és elodázzák a problémát. Gyanúra adhat okot például, ha a korábban gőgicsélő kisbaba hathónapos kora körül már kevésbé színes hangokat kezd adni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU