SM: kis ötletekből nagy segítségHír | 2013.12.07.

A Szklerózis Multiplex nem válogatós betegség, bárkinél kialakulhat, ám jellemzően a 20 és 40 év között jelenik meg és inkább a nőknél tapasztalható. Jelenleg hazánkban 6-8 ezer beteget regisztráltak, a tünetek változatosak.

A modern terápiás kezeléseknek köszönhetően a betegek legtöbbször képesek korábbi életvitelüket fenntartani, és kisebb-nagyobb segítséggel munkahelyükön is teljesíteni. Mit és hogyan lehet átalakítani ahhoz, hogy az SM-el élők is a lehető leghosszabb ideig dolgozhassanak, és mitől is válik igazán SM baráttá egy munkahely?

A Biogen Idec, a két legnagyobb SM betegszervezettel közösen olyan programot dolgozott ki, amelyben a munkáltatók számára fogalmaznak meg egyszerű, de nagy jelentőségű tanácsokat.

„A munkaadók szempontjából olyan egyszerűen megvalósítható dolgokról van szó, mint az otthonról való munkavégzés és a rugalmas munkaidő engedélyezése, a megfelelően erős fény és megvilágítás, valamint képernyőnagyító biztosítása, vagy a légkondicionálóval való hőmérsékletszabályozás." – mondta a program kezdeményezője, Tarcsa Mónika, a Biogen Idec Magyarország vezetője.

„Az SM-mel élők számára kulcsfontosságú, hogy ne zárkózzanak el a társadalomtól, és korábbi aktív életüket fenn tudják tartani. Ennek pedig elengedhetetlen feltétele a munkahely megtartása, és hogy aktív tagjai maradjanak korábbi közösségeiknek." - hívta fel a figyelmet Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL