A siketlimpikonok megkapják jutalmukatHír | 2011.07.11.

Közel 500 millió forintot csoportosított át a kormány a 2009. évi Siketlimpián, valamint a 2006., 2008. és a 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elért sportolók és edzőik elmaradt jutalmainak kifizetésére - a rendkívüli kormányzati intézkedések kiadási előirányzat terhére.

Ezzel a döntésével a kormány azt az igen vitatott helyzetet számolja fel, amely még az előző kormányzat idején keletkezett.

Az egykori Önkormányzati Minisztérium (ÖM) az elmúlt években a 2009. évi Siketlimpián, és a 2006., 2008., 2010. évi Siketek Sakkolimpiáján érmet, vagy pontszerző helyezést elérő sportolóknak nem fizetett jutalmat, a sportolók véleménye szerint tehát velük méltatlanul bánt.

A siketlimpikonok elmaradt jutalmainak rendezését Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős helyettes államtitkára, többszörös paralimpiai bajnok már a kormányváltás előtt kezdeményezte az ÖM akkor illetékes, sport szakállamtitkáránál. Szekeres Pál a kormányzati átadás-átvételt követően, tavaly több alkalommal személyesen is egyeztetett a jogorvoslatot kezdeményező sportolók peres képviselőjével, valamint a hallássérültek sportszövetségének elnökével, bízva abban, hogy kialakítható egy egységes, minden érintettre kiterjedő megállapodás. A NEFMI helyettes államtitkára felvette a kapcsolatot Horváth Balázzsal, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökével, majd Kósa Ádámmal, az Európa Parlament képviselőjével, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnökével, és kérte, hogy egyeztetve az érintettekkel (nemcsak az ügyvédhez forduló sportolókkal, hanem azokkal is, akik nem pereskedtek jutalmukért), egységes, mindenkire vonatkozó, konkrét összegeket megjelölő kérést fogalmazzanak meg a tárca felé.

A Magyar Közlöny 2011/55. számában megjelent 1168/2011. (V.26.) Korm. határozat a Siketlimpián és a Siketek Sakkolimpiáján sikereket elérő sportolók és edzőik eredményességi jutalmának fedezetére keretösszeget biztosított. A NEFMI Sportért Felelős Államtitkársága írásban is tájékoztatást küldött az érintett sportolóknak és edzőiknek a kormány közelmúltban meghozott döntéséről. Az olimpiai jutalom egyszeri juttatás, amelynek összege törvényi vagy egyéb jogszabályi rendelkezésben nem jelenik meg, azt nem törvényi kötelezettség teljesítése körében nyújtja a kormány, az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatai pedig nem jelölték meg a kifizetések konkrét összegét. Ezért Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár ma egyeztetésre hívta be az ügyben eljáró ügyvédet, aki tájékoztatást kapott az intézkedések technikai részleteiről.

Szekeres Pál, a mai szóbeli egyeztetésnek megfelelően, az egyes jutalmak kifizetéséhez szükséges dokumentumokat hivatalosan is eljuttatja az ügyvéd számára. Ezt követően, a jövő hét közepén újabb egyeztetést folytat majd a Sportért Felelős Államtitkárság és az érintettek ügyvédje a kifizetések ütemezéséről.

Tovább a cikkre

Forrás: Sportért felelős államtitkárság