SiketlimpiaHír | 2013.07.24.

Idén Szófiában rendezik meg július 26-a és augusztus 5- között a nyári siketlimpiát. Hazánkat idén tizenhárom sportágban ötvenhét versenyző képviseli.

Egy kis történelem

A Hallássérült sportolók számára 1924-ben, Párizsban rendeztek először Világjátékot, melyen kilenc európai ország 145 versenyzője vett részt, ekkor közöttük csupán egyetlen magyar volt. Azóta 37 viadalt bonyolítottak le, beleértve a téli játékokat is. A siketek nemzetközi viadalát 2001 óta nevezik Siketlimpiának (Deaflimpics),amikor is J.A. Samaranch, a NOB akkori elnöke megváltoztatta az addigi elnevezést. A siketlimpiát négyévente, a nyári és téli olimpiát követő évben rendezik meg. Jelmondata is van:„Játékokkal az egyenlőségért”. Annak ellenére, hogy a siketlimpiát a NOB is elismeri, messze nem örvend olyan ismertségnek és támogatottságnak a hallók világában, mint az egészségeseknek rendezett olimpiák, vagy a paralimpia. Siketek nem is vesznek részt a paralimpián, mert számukra nincs külön kategória.

Magyarok a Siketlimpián

Magyarok először 1928-ban, az Amszterdamban megrendezett játékokon szerepeltek és úszásban Kraszner Vilma aranyérmet szerzett. Az úszás meg is maradt siker sportágnak, hiszen az első arany után az ezt követő siketlimpiákon számos érmet szereztek sportolóink. Egyik „rekorderünk”Kollár László. Ő 1957- 1977 között úszásban és vízilabdában 6 világjátékon 12 aranyérmet söpört be! Az úszás és vízilabda mellett az asztaltenisz és az atlétika volt a legeredményesebb sportág az eddigiekben. Weltner Györgyné, Ivánkay Mária a másik „rekorder” Ő 7 olimpián 8 arany,6 ezüst és 3 bronzérmet szerzett és ő az egyetlen siket sportoló, akit a Nemzet Sportolójává választottak.

A legutóbbi 2009-ben Tajvanban megrendezett versenyen a magyarok két arany és három bronzéremmel tértek haza. Lövészetből és vízilabdából aranyat, cselgáncsból, tájfutásból és teniszből bronzérmet szereztek.

2013 Szófia

A júliusban kezdődő játékokra 81 fős delegáció utazik. A felkészülést 18 edző, szakvezető segítette, ők a helyszínen is a versenyzők mellett lesznek. A kiutazó csapatot két-két csapatvezető és jeltolmács egészíti ki. Sajnos – ahogy a témában rendezett sajtótájékoztatón Gódor László, a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) ügyvezető elnöke elmondta -  a betervezett költségvetési támogatás drasztikus csökkentése miatt még az utolsó időszakban is módosítaniuk kellett a csapat felkészülését, valamint utazási és elszállásolási feltételeit.

A siketlimpiai csapat

Atlétika: Mihály Réka futó, Horváth László magasugró. Szak vezető-edző: Schiller- Kertész Judit.
Asztalitenisz: Bencsik Gergely, Fülöp Jenő, Makai Ákos, Reider Ilona, Szécsi Krisztina, Túróczy Erika. (Szakvezető: Aranyosi Levente, edző: Vargáné Galambos Éva.)
Bowling: Egri Tiborc, Fekete József, Fekete Zoltán, Paragh Viktória, Szabó Szilvia és Varkoly Zoltán.
Judo: Czikk Benjaimin, Csizy Ferenc, Godó Bence, Lecó Benedek. Szakvezető: Dobrotka Béla (edző: Papp Zoltán.)
Kerékpár: Dobra Dániel, Földi Bence, Földi Zsolt. Szakvezető: Illés Erika (edző: Ruszkai Anita.)
Kézilabda-játékosok: Avramia Patrik, Bajusznács Gábor, Bányász Sándor, Illés Viktor, Katkó Miklós, Kiss Péter, Nagy Gábor, Nemes Attila, Nemes Szilveszter, Szabó Ákos, Tulcsik Marcell, Tüske Márton, Pályi Róbert, Zsiborács Zoltán (Szövetségi kapitány-vezetőedző: Cseh Zoltán, edző: Magyari Tímea, Kalocsai Gábor, csapatkapitány: Maurer József, Csapatkapitány helyettes: Mattyasovszky Miklós)
Lövészet: Biatovszki Mira, Kiss Ildikó. Edző: Biatovszki László.
Strandröplabda: Grassy Andrea, Grassy Mária, Béndekné Kaba Erika, Sömeghi Andrea (Szak vezető-edző: Csíkos Gábor)
Taekwon-do: Ecker Krisztina (Edző: Márton Zsolt)
Tájfutás: Bojtor Szabolcs, Boros Imre, Seres –Kormány Anita, Mihályi Ferenc, Szebeli István. (Szakvezető: Kovács Zoltán, edző: Horváth Magda.)
Tenisz: Máthé Gábor, Horváth István.(Szakvezető: Tatár Péter)
Tollaslabda: Tóth Ádám.
Úszás: Kiss Anett, Kiss Ádám, Pál Zsolt Gyula, Pető - Plaszkó Zsolt, Tamás Bálint. (
Szakvezető-edző: Tóth Csaba)

Csapatvezető: Gódor László és Szeleiné Tóth Ildikó. 
Jeltolmács: Patyus Virág és Palkó Beatrix.

(Forrás: Gódor László, MHSSZ ügyvezető igazgató és csapatvezető)

A judoinfo.hu internetes honlap információja szerint szombaton tragikus körülmények között elhunyt Lecó Benedek, a szófiai siketlimpiára készülő dzsúdós, aki a 100 kg-os súlycsoportban versenyzett volna.

A honlap értesüléseit a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége is megerősítette. A sportoló a halála előtti napon lett 18 éves. Emléke előtt tisztelegve a Szófiába utazó küldöttség fekete gyászkarszalaggal vesz részt kedden a siketlimpiai eskütételen.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) osztozik a sportoló családja, barátai, versenyzőtársai és az MHSSZ gyászában.