Siketek egyetemeHír | 2014.01.22.

Van egy egyetem az Egyesült Államokban, mely 1864 óta, azaz pontosan 150 éve, a világon egyedüliként kifejezetten siket és nagyothalló diákok széleskörű képzésével foglalkozik.

Változatos programkínálattal és speciális oktatási módszertannal. A washingtoni Gallaudet Egyetem és intézményei az általános iskolától egészen a doktori szintig biztosítják a hallássérültek jelnyelven történő, teljes körű oktatását, s a világ minden tájáról érkeznek külföldi hallgatók, hogy igénybe vegyék a változatos képzési lehetőségeket.

A Gallaudet Egyetem alapító okiratát maga Abraham Lincoln szignózta 1864-ben, bár akkor még nem volt egyetem, hanem „csupán" egy hallássérültek speciális oktatását szolgáló intézet. Az intézmény küldetése a mai napig, hogy a siket és nagyothalló hallgatók számára egy ASL-angol kétnyelvű, sokszínű, multikulturális iskolaként funkcionáljon, biztosítsa számukra az intellektuális és szakmai fejlődést és felkészítse őket az élet kihívásaira. A magas szintű szakmai programok fenntartása és folyamatos fejlesztése, valamint a hagyományos kutatási tevékenység révén az egyetem versenytársa lehet számos más iskolának, ezáltal lehetővé téve a hallássérültek integrálódását a többségi társadalomba. 

Minden kurzust amerikai jelnyelven (ASL) tartanak, az oktatók túlnyomó többsége siket, akiknek jó része maga is a Gallaudet-en szerezte meg tudományos fokozatát. A hallgatók közt akadnak hallók, minden évben nagyjából 5 %-át teszik ki a végzetteknek, de természetesen ők is jelnyelven kommunikálnak, az ASL magas szintű ismerete alapvető felvételi követelmény. Az egyetemen több mint 40 alapszak (BA vagy BSc) választható, számos különböző mesterképzésben lehet részt venni, a klinikai pszichológia vagy a nyelvészet területén pedig doktori fokozat is szerezhető. A választható szakok jelentős része a hallássérültek speciális igényeit ellátó professzionális szolgáltatásokkal kapcsolatos tanulmányokat kínál (tanári szakok; köznevelés; művelődés; szociális szakmák; érdekvédelem; közigazgatás; jog; szociológia, politológia), a kutatóműhelyekben lehetőség van a hallássérülés és a jelnyelv egyéb aspektusainak tanulmányozására (nyelvészet, pszicholingvisztika, kognitív pszichológia), valamint a kutatásfejlesztés területén is jelentősek az eredmények, és természetesen tolmácsképzés is folyik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL