Sikerrel zárult az éfoész és a kim közös rendőrképzéseHír | 2014.04.17.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szervezete (ÉFOÉSZ) 2013 novemberében indította el közös szervezésű „érzékenyítő” tréningjét, amelynek keretében 20 helyen tartottak képzéseket a rendőrkapitányságok dolgozóinak részére.

Az „érzékenyítő” tréning során az ÉFOÉSZ trénerjeinek kitűzött célja volt, hogy olyan adekvát ismereteket adjanak át a képzés résztvevőinek, amelyek a jövőben hatékonyan elősegítik a fogyatékossággal élők és a gondnokság alá tartozó személyekkel való kommunikációt egy hatósági eljárás során. Legyen szemtanú, áldozat vagy elkövető a fogyatékossággal élő személy, ugyanolyan jogok illetik meg, mint minden más embert. Kommunikációjuk bár elsőre nehezen vagy kevésbé érthető, a hatósági személynek felelőssége, hogy megtalálja azt a „közös nyelvet”, amellyel gördülékenyen, s problémamentesen képes kapcsolatot teremteni az eljárásban résztvevő fogyatékossággal élő személlyel. 

A különböző szituációs gyakorlatokkal, egyéni- és csoportos feladatokkal igyekeztek a trénerek olyan helyzeteket teremteni, amelyek során a meglévő sztereotípiák és előítéletek helyét a fogyatékossággal élőkkel szemben az empátia, az interperszonális rugalmasság vagy a tolerancia veszi át. A program sikeres elvégzésével a résztvevők szakmai szempontból nézve sokkal hatékonyabban tudnak majd együttműködni a fogyatékossággal élő személyekkel, legyenek azok felnőttek vagy gyerekek, emellett emberi hozzáállásukat tekintve is tudatosabbá, megfontoltabbá váltak. Egy fogyatékossággal élő személy több türelmet, toleranciát és empátiát igényel az eljárás során, a képzés pedig kiemelten fontosnak tartotta, hogy ne csak elméleti példákat, hanem gyakorlati helyzeteket is biztosítson a dolgozóknak, ezért a tréningeken mindig részt vett egy fogyatékossággal élő fiatalember is, Bercse László, aki az ÉFOÉSZ munkatársa is.

A tréningen közel 300 (!) rendőr vett részt. A visszajelzések során többen jelezték, hogy eddig is voltak tapasztalataik fogyatékossággal élő személyekkel, de a képzés által nemcsak ismereteiket frissítették fel, hanem új aspektusokból voltak képesek megvizsgálni régi élményeiket. A támogatott döntéshozatal aktuális témája egyes alkalmakkor ellenállást váltott ki, azonban ennek oka nem a fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéltekben gyökeredzett, ha nem a félreinformáltságban. A képzés során ugyanis kiderült, hogy a pszichiátria betegeket gyakorta összetévesztik a fogyatékossággal élő emberekkel. Mindezek mellett azokon a képzési helyeken, ahol a trénerek eleinte ellenállást tapasztaltak – rossz informáltság, tartózkodás hozzáállás vagy érdektelenség miatt –, a nap végére pozitív tendencia mutatkozott. A résztvevők aktívak, együttműködőek lettek, egyesek alkalmakkor a filmvetítés, máshol pedig a szituációs gyakorlatok adták meg azt a lendületet, ami elindította a közös gondolkodást a képzők és a dolgozók között. 

A trénerek és a résztvevők visszajelzéseit összefoglalva elmondható, hogy a képzés egy olyan társadalmi-szakadék áthidalására tett sikeres kísérletet, amely bár hiába okozott a múltban is mindennapi nehézségeket és problémákat mindkét félnek, mégsem fordítottak rá eddig kellő figyelmet.
Forrás: ÉFOÉSZ