Önérvényesítők nyitották meg a 20. Sérült Gyermekek Napját a Fővárosi Állat- és NövénykertbenEsemény | 2011.09.13.

Immáron huszadik alkalommal került megrendezésre a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Sérült Gyermekek Napja, amely mostanra szimbolikus közösségi eseménnyé vált. A rendezvény kínálta programok nemcsak sérült fiatalkorúakat, de felnőtteket is vonzottak, így a becslések szerint közel tízezer látogató érkezett.

„A rendezvény fő üzenete, hogy a társadalom sokszínű, nem vagyunk egyformák" – hangsúlyozta Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOESZ) elnöke. „A mai nap kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi befogadás fontosságára. Ugyanakkor az ÉFOÉSZ ilyenkor vendégül látja 22 ezres tagságának egy részét, akiknek lehetőségük adódik a kapcsolatteremtésre, a régi barátságok felelevenítésére."

Persányi Miklósnak a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának reményei, miszerint az idei év látogatottsága túlszárnyalja a 2008-as 6801 fővel büszkélkedhető rekordot, megvalósult. „Hamarosan kedvezményes belépőt válthatnak az állatkertbe mindazok, akik fogyatékossággal élnek. Braille-írásos bronzszobrocskák pedig már most is segítik a vak és gyengénlátó embereket az informálódásban" – jelentette be Persányi, aki ebből az alkalomból színpadra hívta az állatkert egyik dolgozóját, Laszlóczki Imrét, aki immáron már három éve a kertészetben dolgozik. Egy sérült fiatalemberről van szó, aki a rendezvény ideje alatt egyenruháját viselve mesélt munkájáról, élményeiről, és invitálta a látogatókat egy-egy állat kifutójához.

A Sérült Gyermekek Napját idén első alkalommal, Mogony Klára és Bercse László önérvényesítők nyitották meg. Szót emeltek az általuk képviselt életmód mellett, megemlítve annak eszméit és jelenlegi helyzetét. „Magyarországon még nem mindenki fogadta el, hogy az értelmi sérülteknek is ugyannyi joga van, mint a nem értelmi sérült embereknek. Ezért vannak az önérvényesítők, akik társaik érdekeit védve képviselik őket itthon és külföldön is, reális képet adva ezzel magukról és a világról" – mondta Bercse László, és ezt egészítették ki Mogony Klára szavai. „Mindenkinek, aki gyámság és gondnokság alatt él, joga van boldog, önálló életet élni a segítségnyújtás és támogatás mellett is, hiszen maguktól ők is tudnak dönteni, legyen szó tanulásról, családról, munkáról szórakozásról."

Ezt követően SchmittnéMakray Katalin és Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a rendezvény fővédnökei köszöntötték a vendégeket. „Fontos, hogy a dolgos hétköznapokat időnként ünnepnapok váltsák fel, és ahogy azt ma is tesszük, együtt nevessünk, megköszönve ezzel az állatkertnek és az ÉFOÉSZ-nek az évenként megismétlődő, de mindig megújuló munkájukat" – mondta köszöntőjében az elnökné asszony. Az államtitkát úr rendkívülinek nevezte az eseményt. „Fel kell hívni a társadalom figyelmét erre a nagyon nehéz élethelyzetre, amiben a sérültek élnek hozzátartozóikkal és gondoskodóikkal. Mert igaz, hogy különbözőek vagyunk, de céljaink azonosak."

A szót átvéve aztán Csomós Miklós, főpolgármester-helyettes mondott köszönetet az állatkert odaadó, missziós munkájáért, amelynek során nem egyszerű intézményként működnek, hanem azon felül szeretettel ajándékozza meg a vendégeit. Külön köszöntötte a Magyar Gyógypedagógia Egyesületének képviselőt, akik játékos feladatokkal érkeztek a rendezvényre, hogy tanítva szórakoztassák az érdeklődőket. A közönséget egyéb programokkal is várták: kézműves-foglalkozás, arcfestés, tombolahúzás, civil sátrak, valamint koncertek gondoskodtak az izgalmakról. A fellépők között volt a Molnár Gábor Műhely Alapítvány sérült fiataljainak zenekara a Hangadók is, amely komoly sikereket ért el hazai és külföldi színpadokon egyaránt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG