Sérült kis kalózok foglalták el a Széchenyi teretHír | 2015.05.10.

Kalózhajó kötött ki a Széchenyi téren, fedélzetén pedig a sérült gyermekek mindennapjaival ismerkedhettek meg játékos formában egészséges társaik. A több száz iskolás toleranciát, elfogadást tanulhatott a KézenFogva Alapítvány roadshowján, melyet Vadkerti Attila, a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya is népszerűsített.

Csupafül kalóznak megsérült egy csatában a szeme, de a kiéleződött hallásának köszönhetően ő vezetheti csatába a társait, Csupakéz elvesztette a hallását az ágyútűz miatt, de sasszemmel fürkészi az óceánt, Csupaszív pedig a támadás terveiben segíthet sokat annak ellenére, hogy egy cápa leharapta az egyik lábát. A balszerencsés, de színes kalózkompánia történetén keresztül ismerkedhettek meg a szegedi iskolások a fogyatékosság típusaival – csütörtökön a Széchenyi térre is megérkezett a KézenFogva Alapítvány kamionja, amely egy kalózhajóvá alakulva várta az iskolásokat.

A világ álló emberekre van tervezve

“Tizenegy helyszínre látogat el a Fogadd el, fogadj el kampány kamionja, Szeged idén a második állomásunk. Itt is szeretnénk bemutatni a kisebb-nagyobb korosztálynak, hogy a fogyatékos embereket milyen feladatok elé állítják bizonyos hétköznapi helyzetek” – mondta el a portálunknak Kovács Éva módszertani vezető. A kamionban és körülötte, a téren is feladatokkal várták a gyerekeket: kerekesszékbe ülve egy akadálypályát kellett teljesíteniük, kirakózhattak és egy óriási társasjátékkal is játszhattak, esélyegyenlőségi kérdésekkel. Találkozhatnak a jelnyelvvel és az autizmus főbb típusairól is beszéltek nekik, az értelmi fogyatékosság nehézségeit pedig úgy árnyalják számukra, hogy egy rendkívül bonyolult mondatot kell elolvasniuk és értelmezniük.

A könnyed, játékos feladatokkal a szervezők azt kívánták elérni, hogy a kicsik első találkozása a fogyatékos emberekkel valamilyen pozitív formában történjen meg, és megtanulhassák: nem több, vagy kevesebb, csupán más a fogyatékkal élő emberek élete. “Az egyik feladat során egy ládára kell ülni a gyerekeknek, és anélkül elérni egy magasan lévő tárgyat, hogy felállnának. Persze ezt nem tudják segítség nélkül megvalósítani, mégis nehéz rávezetni őket, hogy egymáshoz forduljanak, mint ahogy nehéz ezt egy kerekesszékesnek is megtenni. A nézőpontjukat szeretnénk megváltoztatni, hogy láthassák: a világ az álló emberekre van tervezve” – tette hozzá Kovács Éva.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SZEGEDMA