Sérült gyerekeket fogad a Magvető utcai óvodaHír | 2015.09.22.

Hódmezővásárhely - A megyében egyedülálló módon fogad látás- és hallássérült gyerekeket is egy vásárhelyi óvoda. A szükséges felszerelések 1 millió forintba kerültek, a kicsit játékosan tanulnak, akárcsak ép társaik.

Látás- és hallássérült gyerekekkel is foglalkoznak mostantól a vásárhelyi Magvető utcai óvodában, amely a hónap elejétől integrált intézményként működik. Patkósné Dezső Katalin, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda vezetője lapunknak elmondta: a tagintézményekbe több látás- és hallássérült gyermek is járt. A számukra szükséges, drága eszközök azonban hiányoztak az óvodákból, ezért gondoltak arra, hogy egyetlen intézményben, a Magvető utcaiban integrálják a gyerekeket.

Az évet már úgy kezdték, hogy Bakos Éva szurdopedagógus, aki hallássérült kicsikkel foglalkozik, és Falusiné Kovács Lívia látássérült gyerekekkel foglalkozó tiflopedagógus segíti a munkát. A Magvető utcai óvoda három csoportjába jelenleg 3 látás- és 2 hallássérült gyerek jár, de több kicsit nem is tudnak fogadni.

– A tanulás ugyanúgy játékos, észre sem veszik az ovisok – hangsúlyozta Bakos Éva, aki elmondta, az év eleje óta rövid idő telt el, így jelenleg még csak megfigyeli a gyermekeket. A Magvető utcai óvodába az olvasó televízió, a dönthető asztal, a világító doboz és a munkához szükséges többi eszköz csak ezután érkezik meg. A költségekben a város is az intézmény segítségére volt, a beruházás közel 1 millió forintból valósul meg. Vásárhelyen ez az egyetlen integrált óvoda, a megyében Röszkén és Szegeden található hasonló, de ott csak hallássérülteket fogadnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DÉLMAGYAR.HU