Rendszeresen sérülnek a fogyatékkal élők jogai...Szakmai cikk | 2011.07.17.

...Magyarországon egy jelentés szerint. Civil szervezetek egy ENSZ-egyezmény alapján állították össze a konkrét javaslatokat is tartalmazó dokumentumot. Gombás Gábor koordinátor az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: az elavult gondnoksági rendszer miatt tízezrek kiszolgáltatottak.

Rendszeresen és tömegesen sérülnek a nagy, totális intézetekben élő mintegy 25 ezer fogyatékos személy emberi jogai Magyarországon, és még mindig tízezrek kiszolgáltatottak és maradnak valódi segítség nélkül az elavult gondnoksági rendszer miatt – állapítja meg a Fogyatékos személyek jogai vagy fogyatékos jogok című civil árnyékjelentés, amely a két évvel ezelőtt hatályba lépett ENSZ-egyezményben vállalt kötelezettségek teljesülését vizsgálja. A 254 oldalas dokumentum szerzője a magyar fogyatékosügyi szervezeteket és szövetségeseiket tömörítő Magyar Fogyatékosügyi Caucus, amely a teljes jelentést augusztus 10-én hozza nyilvánosságra.

Gombás Gábor koordinátor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: nem a számonkérés a dokumentum célja, hanem konkrét javaslatokat fogalmaztak meg a mindenkori kormányzat számára, hogy minőségileg javítsák a fogyatékossággal élők helyzetét. Gombás Gábor a problémák között említette, hogy ha ma valakit felvesznek egyes szociális otthonokba, a statisztikák szerint szinte nincs visszaút számára a társadalomba. Szintén a megoldandó feladatok közé sorolta, hogy az egészségügyi dolgozók kapjanak felkészítést a fogyatékossággal élő személyek ellátására. Nem speciális egészségügyi intézményekre, szegregációra van szükség, hanem az általános ellátórendszert kell képessé tenni arra, hogy kellő módon ellássa a fogyatékkal élőket is – magyarázta.

A hálózat, amely összefogja a legtöbb, fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetet, azt szeretné, ha az állam jobban támogatná a családon belüli ápolást is.

A kormánynak most először kell jelentést készítenie arról, hogy mennyire sikerül betartani az ENSZ-egyezmény ajánlásait. Nyitrai Imre, a szakminisztérium államtitkára az MR1-Kossuth Rádióval közölte: jövő hétre elkészülhet a jelentés első verziója. Figyelembe veszik a civilek véleményét is és egyetértenek azzal, hogy több ponton sérülnek a fogyatékos jogok.

A kizáró gondokság esetleges módosításán dolgozik a kormány, a tömegintézmények számát csökkentő tízmilliárdos uniós pályázat pedig még az idén elindulhat - jegyezte meg az államtitkár.

Tovább a cikkre

Forrás: FOGYATÉKOS PORTÁL