Sehol sem tart a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálataHír | 2011.08.27.

Ha a kormány tartani akarja a Széll Kálmán-tervben foglalt vállalásait, és valóban közel 100 milliárd forintot akar spórolni a jövő évi költségvetésben, akkor igen gyorsan el kellene indítania a 220 ezer rokkantnyugdíjas rendkívüli felülvizsgálatát. A rehabilitációs hivatalban nem ismerik a menetrendet, a háziorvosokkal pedig még senki nem egyeztetett.

Az [origo] információi szerint csúszik a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok tömeges rendkívüli felülvizsgálata. Elképzelhető, hogy erre az idén már nem is kerül sor, jóllehet a Széll Kálmán-tervben az szerepel, hogy a folyamatot 2012. január 1-ig lezárja a kormány. Június végén a Magyar Nemzet Pósfai Gáborra, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatójára hivatkozva arról számolt be, hogy a körülbelül 220 ezer rokkantnyugdíjas felülvizsgálata heteken belül elindulhat.

Döntésről, különösen pontos menetrendről a felülvizsgálatokat végző NRSZH-ban az [origo] információi szerint mégsem tudnak. Mint azt a hivatal egyik név nélkül nyilatkozó, vezető beosztású munkatársa az [origo]-nak elmondta, még semmilyen előkészület nem történt, miközben a jelenlegi állomány és kapacitás mellett nem képzelhető el a tömeges felülvizsgálatok idei lebonyolítása. Ezzel egybevágó információkról számolt be, egy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetőivel kapcsolatban álló forrás is.

Közel 100 milliárdot spórolna a kormány a rokkantnyugdíjasokon

A 2012-2014-re előirányzott költségvetési megtakarítások egyik legfontosabb tétele a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok ellátásának megvonása, így e nélkül hatalmas lyuk tátongana a jövő évi büdzsében. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) június végén publikált elemzése azt feltételezi, hogy az összes III. kategóriájú leszázalékoltat visszaterelik a munkaerőpiacra. Ha így lesz és ezzel a rokkantsági ellátásban részesülők 87,7 százaléka elveszítené az ellátását, akkor 2012-ben 319,9 milliárd forint közvetlen költségvetési kiadáscsökkenést érne el a kabinet.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEDICAL ONLINE