Segítőkutyákkal az integrációértHír | Esemény | 2015.04.29.

„Segítőkutyákkal az integrációért” címmel rendezett egész napos konferenciát a Neo Magyar Segítőkutya Egyesület közösen az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral. Az április 23-án megrendezett konferencián nagyszámú hallgatóság vett részt, és természetesen ott voltak zöld mellényben a segítőkutyák is. Az előadók a témát igen sokrétűen közelítették meg. Az előadásokból kiderült, hogy a kutyák szerepe nem csupán a szó szerinti fizikai segítségnyújtást jelenti, a mozgás-, hallássérült, rohamjelző és terápiás segítő kutyáknál, hanem annak szociális, társadalmi szerepformáló, kommunikációs jelentősége is van. Külön előadás szólt a segítőkutyák alkalmazásának jogi hátteréről is. A konferencia végét kerekasztal beszélgetés zárta.

Az esemény egyik programjaként sajtótájékoztatón mutatták be a „Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!" című mesekönyvet is. A szerző Loványi Eszter, maga is hallássérült, gyógypedagógus és szociológus. Szabadidejében dolgozik a Neo-nál . A segítőkutyákról azért írt könyvet, mert igen fontosnak tartotta, hogy a gyerekek közelről ismerjék meg hogyan is dolgoznak és élnek a gazdik szeretett segítőkutyáikkal. A 44 oldalas vidám illusztrációkkal tarkított kötetben valódi szereplők vannak, Kuku és Eszter, Kúper és Ricsi, Bors és Enikő, Jozi ls Era, Amper és Flóra, Risza és Domi. A történetek kiválóan és nagyon kedvesen mutatják be Kuku, a hallássegítő kutya szemszögéből a fogyatékossággal élő gazdik és kutyáik mindennapi életét, kiemelve azt, miképpen tudnak is segíteni ezek a kutyák.

A konferencia és a könyv is azon project része, melyet a Norvég Civil Támogatási Alap és melynek célja, hogy támogassa a fogyatékossággal élő személyek társadalmi beilleszkedését, melynek egyik eleme a segítőkutyák alkalmazása is. A kutyák szerepének, fontossága, megismertetésük és népszerűsítésük is a project.

Forrás: REHAB BLOG