Segítő Vásár a fogyatékkal élőkértEsemény | 2013.10.29.

Fogyatékkal élők által készített termékeket mutattak be pénteken a Csabai Kolbászfesztiválon. A Segítő Vásár elnevezésű rendezvény célja megmutatni azt, hogy egy megváltozott munkaképességű személy is tud olyan terméket készíteni, ami megállja a helyét a piacon.

- Húsz éve dolgozunk azon, hogy a fogyatékosok beilleszkedését, képzéshez és munkahelyhez jutását segítsük. Emellett a munkáltatókat is megfelelő információval, tájékoztatással látjuk el, különböző szolgáltatásokat biztosítunk számukra – tudatta Végh Katalin, a Salva Vita Alapítvány vezetője, az alapítvány a Segítő Vásár elnevezésű rendezvényt koordinálja.

Hozzátette: a Segítő Vásár program a fogyatékosok foglalkoztatását segíti, azokét, akik a nyílt munkaerő-piacon nem tudnak elhelyezkedni, munkavégzésükhöz speciális körülményekre, másfajta támogatásra van szükség. Az alapítvány azon dolgozik, hogy ezen emberek által készített termékeket megismerjék a fogyasztók, holott meglehet, már használják is ezeket a készítményeket, eszközöket, csak nem tudnak róla. Felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a termékek éppoly értékesek, mint a bárki más által készítettek. Létrehoztak egy védjegyet, hogy mindenki tudja, azt a bizonyos árucikket fogyatékos ember készítette, de hogy az a termék piacképes. Eddig 44 vállalkozó kapta meg ezt a védjegyet az év eleje óta.

- Az utóbbi hónapokban átalakult a támogatási rendszer, a fogyatékosok foglalkoztatása, támogatása: egyrészt a pénzbeli segítés, másrészt az általuk készített termékek piacra jutása. A pénzbeli támogatásnak köszönhetően 35 millió forintból közel 30 ezer ember foglalkoztatása valósult meg. Korábban ez nem volt egységes, de mostanra a gazdálkodás is kiszámíthatóbb lett – mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta: fontos a piacra jutás, és az, hogy ezeket a termékeket megismerjék, legyen az egy bőrfoci, egy tornacipő vagy éppen boros címke, és tudja mindenki, hogy azt megváltozott munkaképességű ember készítette, de megállja a helyét bárhol.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL