Segítő tárgyak fogyatékkal élőknekHír | 2014.01.21.

A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, milyen segítő tárgyak érhetők el fogyatékos emberek részére, s milyen az akadálymentes környezet, amelyben a lehető legnagyobb önállósággal boldogulhatnak.

A látássérültek számára tervezték a digitális videónagyítókat, amelyeket a tévéhez vagy a számítógéphez lehet csatlakoztatni. A nyomtatott szöveget tartalmazó papírt alátéve a tévéképernyőn olvasható a szöveg úgy, hogy a kontrasztot és a nagyítás mértékét is be lehet állítani. A beszélő segédeszközök egyik újdonsága az olvasás élményét nyújtja a látássérülteknek. A Daisy lejátszó olyan audioformátum, amelyet látássérülteknek fejlesztettek ki. A képernyőolvasó programok a számítógépet használó látássérültek mindennapjait könnyítik meg. Az új program a munkavállalásban és az elektronikus ügyintézésben is segíti a vakokat és a gyengén látó embereket.

Az akadálymentes közlekedésben speciálisan kialakított autóbuszok segítik az érintetteket. A Tüke Busz Zrt. járművei alacsony padlósak, a kapaszkodók világosak, amelyeket a gyengén látók is észrevesznek, és minden oszlopon van leszállásjelző. Külön ki vannak emelve a leszállásjelző gombok, a kapaszkodók, és a küszöböknél is jelzősávokat helyeztek el, az utastérben található ledjelzők pedig kontrasztosak és nagyobb betűvel írják ki az információkat. A korszerű járművek a mozgássérültek igényeinek is megfelelnek, magyarázta Rapp Roland, a társaság fődiszpécsere.

Pécs megújult belvárosában már akadálymentesen közlekedhetnek a mozgássérültek. Számtalan olyan megoldás van, amely nem kerül sok pénzbe, némi figyelmességgel megoldható. Padkák helyett például kis lejtéssel építették meg a járdákat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HIRADO.HU