Segítő kutyákHír | Esemény | 2014.02.06.

Nyíregyházán tartottak bemutatót a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület munkatársai. A szervezet dolgozói azokra az emberekre szeretnék felhívni a figyelmet, akik mozgásukban vagy hallásukban korlátozottak, és négylábú társaik segítségével igazodnak el a világban. Az érzékenyítő tréningen óvodások és általános iskolások is részt vettek.

Az óvodások is érdeklődve figyelték a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület négylábú társait, akik az ország több városa után Nyíregyházán mutatták be, hogyan tud egy kutya mozgásában vagy hallásában sérült gazdájának segíteni. A kutyák kiképzésével foglalkozó egyesületet 2010-ben fogyatékkal élők hozták létre azért, hogy társaik életét könnyebbé tegyék. Azóta rendszeresen járják az országot, és érzékenyítő tréningeken bemutatják, milyen az életük segítő kutyájuk oldalán. A kiképzett ebek nem csupán mozgás- és hallássérült emberek mindennapjaiban vesznek részt, autista embereknél terápiás céllal alkalmazzák őket. Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke elmondta, a kutyák nagyon szeretnek az emberekkel kapcsolatot teremteni.

Egy mozgásában sérült embert segítő kiképzett kutya képes arra, hogy tárgyakat emeljen fel a földről, vagy hogy lekapcsolja a villanyt. Azok a négylábúak, akik hallássérült gazdájukkal élnek együtt, meghallják és megmutatják a zajforrást, vagy akár az ébresztőóra jelzését követően felkeltik társukat. Egy segítő kutya kiképzése másfél, két évet vesz igénybe. Mindezt az ebek nem munkaként élik meg, hanem örömmel és vidáman segítenek gazdájuknak. Ezt a feltétel nélküli segítségnyújtást az óvodások elé példaként állították az óvodapedagógusok, hiszen a kicsikkel való foglalkozásban fontos szerepet kap a toleranciára nevelés.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NYÍREGYHÁZA.HU