Segítik a siketek pályaválasztásátHír | 2012.07.26.

A napokban a litván Siaulaiban rendezett konferencián számoltak be a partnerek – többek között a Borbély Lajos Szakközépiskola Szakiskola igazgatója Csank Csaba, a koordinátor Bocsok Józsefné és Maruzs László tanár – a Leonardo transzfer innovációs program eredményeiről.

A helyszín Litvánia 4. legnagyobb, dinamikusan fejlődő városa, két éve épült sportarénájának konferenciaterme volt. A város egyetemmel is rendelkezik, de ami a nógrádiak számára meglepő volt, rendkívül sok sportolási lehetőséget nyújt a lakosoknak.

Az említett aréna nemzetközi meccsekre alkalmas kosárlabda stadionján kívül egy másik sportcsarnokkal és impozáns méretű, jégkorongmeccsek rendezésére is alkalmas jégpályával rendelkeznek, ami a város méretéhez képest sok-sok pláza egyikében volt. Jelentős számú érdeklődő vett részt a záró konferencián, ahol a litván, észt, német és természetesen a magyar partnerek mutatták be a kétéves közös munka eredményét.

Érdekes élmény volt a litván siket csoport tánca, hiszen a zenét nem hallották, mégis élvezhető műsort adtak. – Számunkra a program legnagyobb eredménye az volt, hogy „rátaláltunk” a salgótarjáni Csend Hangjai Alapítvány lelkes munkatársaira, tagjaira, akik nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt a munkában. Szívesen felhasználják a tanult tandem tanácsadás módszereit, tagjaik pályaválasztásának elősegítésében.

Ez nemcsak a fiatal siket és halláskárosult tagokra, hanem a felnőttekre is kiterjeszthető. Elkészült a módszert illusztráló videofilmjük, a koordinátor lefordította a kézikönyvet, kérdőíveket, amelyeket szintén felhasználhatnak a jövőben a halló és hallássérült tanácsadók. A program bemutatására brosúra és a közös lógóval ellátott ajándéktárgyak is készültek. Az érdeklődők iskolánk weblapján további információkat találhatnak – számolt be a koordinátor Bocsok Józsefné.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NPORT