Segít a mobiltechnológia a jelnyelv tanulásábanHír | 2013.02.09.

Elkészült a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával létrehozott Hallatlan jelnyelvi szótár mobiltelefonos alkalmazásának megújult, 2.0-ás verziója, amely iOS és Android operációs rendszert futtató okostelefonokra és táblagépekre egyaránt letölthető. A magyar jelnyelv népszerűsítését és minél szélesebb körű elterjesztését szolgáló alkalmazás videók segítségével tanítja a jelnyelvi kifejezéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint egymilliárd ember él valamilyen fogyatékkal. Az információhoz való hozzáférés biztosítása és az őket érintő kihívások leküzdését segítő alkalmazások révén a mobiltechnológia azonban közvetlenül képes javítani az életminőségüket. A siketek és nagyothallók számára ez kezdetben a szöveges üzenetek és az e-mail-küldés lehetőségét jelentette, mára pedig egyre több olyan okostelefonos alkalmazás születik, amelyek tovább bővítik a kommunikáció lehetőségeit. A Hallatlan Alapítvány évek óta dolgozik a jelnyelv népszerűsítése érdekében. A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával létrehozott Hallatlan jelnyelvi szótár a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját kínálja elsősorban halló, a jelnyelv iránt érdeklődő emberek számára.

- A Vodafone Magyarország Alapítvány arra törekszik, hogy a mobiltechnológia segítségével hosszú távon fenntartható, pozitív változásokhoz járuljon hozzá a közösségek életében. Büszkék vagyunk arra, hogy a Hallatlan Alapítvány támogatása révén részt vállalhattunk egy olyan mobiltelefonos alkalmazás létrehozásában, amely elősegíti a siketek és nagyothallók társadalmi integrációját - mondta Nyilas Orsolya, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és társadalmi felelősségvállalási igazgatója.

- Az információhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a fogyatékkal élők számára ahhoz, hogy a társadalom aktív tagjai lehessenek és ezáltal teljes életet élhessenek. A világhálóhoz történő csatlakozás egyre inkább alkalmazásokon keresztül történik, és ezeket - a fogyatékkal élők jogairól szóló egyezménynek megfelelően - számukra is hozzáférhetővé kell tenni - tette hozzá. - A hozzáférhetőség biztosítását nem szabad tehernek tekinteni, hiszen komoly gazdasági indokok állnak mögötte. Az infokommunikációs megoldások szédületes sebességgel fejlődnek, és ezzel a társadalom minden tagjának, így a fogyatékkal élőknek is lépést kell tartaniuk.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ