Se pénz, se munka, se papírokHír | 2012.01.27.

Minimálbéren dolgoztatott, köztük számos rokkant munkavállalót bocsátott el január elején egy edelényi varroda, oly módon, hogy a decemberi bér kifizetésének, valamint a visszafoglalkoztatásnak az ígéretével rávették az embereket, hogy közös megegyezéssel távozzanak. Ezt követően se pénzt, se munkát, de még papírt se kaptak az elbocsátásukról - számolt be az esetről Rohonka Sándor, az MSZOSZ regionális képviseletének a vezetője.

Rohonka Sándor, az MSZOSZ regionális képviseletének a vezetője a Búza téri piac melletti saroképületben tartott sajtótájékoztatón az alkalmat megragadva bejelentette, hogy ezt követően itt találják meg őket a munkavállalók. Ezt követően bemutatta Varga Évát, a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének alelnökét, aki Edelényből érkezett, ahol egy sajnálatos ügyet tanulmányozott a helyszínen.

"Behívatták az embereket január elején, és az egyik napról a másikra 180-an az utcára kerültek. Történik ez Borsod-Abaúj-Zemplénben, amely egyébként is hátrányos helyzetű régió. A munkáltató rávette őket a közös megegyezéssel történő felmondásra, cserében azt ígérte, hogy kifizeti a decemberi bért, illetve egy új kft-ben tovább foglalkoztatja őket. Egyik sem történt meg, sőt a felmondás után az irataikat sem kapták meg, így nem tudnak elhelyezkedni, de a munkaügyi központban sem jelentkezhetnek ellátásra" - fogott az edelényi történet ismertetésébe Varga Éva. Állítólag a papírokat már elkezdték postázni. Szerették volna felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, de hírek szerint elment Olaszországba síelni, ezért nem tudják elérni…

Varga Éva hozzátette, peren kívüli megegyezésre törekszenek, ha nem sikerül, akkor bírósághoz fordulnak a járandóságok elmaradása és a munkavállalók félrevezetése miatt.
"Részben rehabilitációs munkavállalókról van szó, akik foglalkoztatására tudomásom szerint támogatást is kapott a munkaadó… Nem tudjuk a tulajdonos szándékait" - tárta szét a kezét a szakszervezeti vezető. Megrendelése lenne a cégnek, például az IKEA számára varrtak párnahuzatokat. Állítólag adótartozások állhatnak a lépések hátterében. Azon van a szakszervezet, hogy ennek "levét" ne a minimálbéren, vagy környékén foglalkoztatott munkások igyák meg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ