Samsung újítás a fogyatékkal élőkértHír | 2015.05.09.

A Samsung DOWELL nevű alkalmazása megkönnyíti az okostelefonok használatát a felső végtagjuk fogyatékosságával élők számára. Legtöbbünk számára az okostelefon egy könnyen használható, érintőképernyőn keresztül vezérelhető eszköz. Azonban azok szempontjából, akik a felső végtagjuk fogyatékossága miatt nehezen mozgatják a kezüket és az ujjaikat egyáltalán nem számít egyszerűen kezelhető dolognak. A Samsung DOWELL nevű alkalmazása éppen számukra jelent megoldást.

Jelenleg a felső végtagi fogyatékossággal élők fejegeret, „hanyattegeret” (track ball) és egyéb segítő technológiákat alkalmaznak a számítógép használatához. Az ilyen eszközökkel kombinált szoftveres megoldások nagy segítséget jelentenek, mivel szükségtelenné teszik a számítógép gombok révén történő kezelését.

Ugyanakkor az okostelefonokhoz számos speciális kézmozdulat szükséges (például a gombok érintéssel történő megnyomása vagy az ujj képernyőn való csúsztatása), s emiatt ezek a felhasználók általában nehézségekkel küzdenek az ilyen készülékek kezelésekor. Annak ellenére, hogy az okostelefonok alkalmazása egyre szélesebb körben terjed, még senki sem fejlesztett okostelefonos segédprogramokat a felső végtagi fogyatékossággal élők számára. Mostanáig.

A DOWELL nevű alkalmazás feltelepítése, valamint az okostelefon és az USB-ről működő számítógépes segédeszköz csatlakoztatása után a felhasználó az okostelefon kijelzőjének alsó és felső részét DOWELL felhasználói felületként használhatja. A kijelző felső részén számos érintőképernyős parancs mellett lehetőség van az érintéssel és az elhúzással történő vezérlésre is. Az alsó részen pedig a felhasználó a menükhöz, a főképernyőhöz, a háttérfunkciókhoz és a Galaxy okostelefon egyéb alapvető hardveres funkcióihoz férhet hozzá.

Az alkalmazás tesztelése során úgy ítélték meg, hogy a felső végtagjuk fogyatékosságával élők kényelmesen és hatékonyan tudják használni az okostelefont saját meglévő segédeszközeik révén is, így nincs szükség arra, hogy további drága felszereléseket vásároljanak.

Sang-Mook Lee, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora, aki segített a DOWELL program kifejlesztésénél, a következőket jegyezte meg: „A súlyos fogyatékossággal élők számára – mint amilyen én is vagyok – az érintéssel történő kezelés az okostelefonok használatának legnehezebb része. A DOWELL azonban majdnem az összes ilyen jellegű problémát kiküszöböli, és ezzel nagyon sok lehetőséget teremt a jövőre való tekintettel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: TELEFONGURU