„Mirror Art” című projektEsemény | 2013.08.09.

A Fairplay Társulat támogatást nyert első önálló projektjének lebonyolítására az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programja keretében. A társulat 2012-ben alakult a Motiváció Alapítvány és az Együttható Egyesület közös „Point of View”, Magyarországon egyedülálló integrált színjátszó kör projektje során, majd előző programot sikeresen megvalósítva 2013. április végén nyert ismét támogatást első immár teljesen önálló „Mirror-Art” című projektjének lebonyolítására, melynek keretében 2 fórum színház előadást és egy kerekasztal beszélgetést valósítnak meg. A résztvevő fiatalok célja, hogy kezdeményezésükkel szélesebb körű társadalmi párbeszédet kezdeményezése a fogyatékos embereket érintő valós problémákról.

A „Point of View” projektben a társulat fogyatékossággal élő és nem fogyatékossággal élő tagjai saját társadalmi helyzetüket mutatták be egy előre elkészített szövegkönyv mentén haladó színdarab segítségével. Ezúttal azonban a csoport tagjai egy másik módszert alkalmaznak majd, a fórum színházat, aminek technikáját heti rendszerességgel, szombati napokon megtartott csoportjaikon sajátítják el, gyakorolják majd a résztvevők.

A darab témája ezúttal is a magyar társadalmat mélyen érintő problémák köré rendeződik majd, azonban a társulat az előadás során bevonja közönségét, így annak lehetősége nyílik befolyásolni a cselekményt oly módon, hogy a darab szereplői bizonyos pontokon megállnak. Ekkor egy moderátor előlépve a színfalak mögül több ajánlatot tesz a folytatással kapcsolatban, és párbeszédre sarkalja a közönséget. A közönség tagjai közösen választanak az ajánlott verziók közül, ezt követően a cselekmény a választásnak megfelelően halad majd tovább.

A projekt során ez év telén 2 előadásra, pár héttel később pedig egy kerekasztal beszélgetésre kerül majd sor. A kerekasztal beszélgetésen a darabban feldolgozott témákról folyik majd párbeszéd a társulat, a közönség, szakmai szervezetek, és természetesen a média, mint közvetítő bevonásával.
A program részvevőinek célja mindezzel egy szélesebb körű társadalmi párbeszédet kezdeményezése a fogyatékos embereket érintő valós problémákról, ezáltal is elősegítve a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését.

A kis csapat pár olyan szintén (17-26 éves) fiatalt is keres, akik szeretnek színpadon játszani, és egyetértenek a program nemes küldésesével.
A jelentkezőket még 2013. augusztus 16-áig várják interneten keresztül az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/d/16Nha6-qqH5YcOlckgmk_vwGS3oXkxVjOzc-_aWRbClE/edit illetve e-mailben a  gbocskai@gmil.com címem, vagy telefonon a +36-30-9520807, amin a program koordinátora Bocskai Gábor válaszolni tud az érdeklődők kérdéseire.