Saját maguknak termelnek zöldséget a magyarszerdahelyi rehabilitációs otthon lakóiHír | 2011.10.10.

Az intézetben élő értelmi fogyatékosok a „Tudat Mezsgyéjén” Alapítvány önkénteseivel együtt vetették és gondozzák a zöldségeket, amelyek a magyarszerdahelyi és a pölöskefői telephely lakóinak asztalára kerülnek. A munkához szükséges vetőmagot és növényvédő szert a Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által indított Élelmiszerlavina program keretében kapta az otthon.

Az alapítvány és a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona második alkalommal nyerte el ezt a pályázatot, s idén már tízféle zöldség termelése folyik több mint 2,4 hektár területen. Az elmúlt két évben a növények gondozásával járó munka a rehabilitációs otthonban lakó halmozottan hátrányos helyzetű emberek életének szerves részévé vált, és az elért eredmény valódi örömmel tölti el őket.

Az Élelmiszerlavina program kiválóan illeszkedik az alapítvány munkájába, amelynek legfőbb célja az intézetben élő értelmi sérült személyek visszavezetése a társadalomba. Ennek érdekében olyan programokat szerveznek, amelyek segítik az ellátottak életmódjának, szokásrendszerének megváltoztatását s önálló életvezetési képességeinek helyreállítását, kialakítását. A kertben folyó munka pont ezt a területet fejleszti, a rendszeres és felelősségteljes feladatok sikeres végrehajtása hosszú távon elősegíti az intézet fogyatékkal élő lakóinak fejlődését. A betakarított zöldségek a lakóotthonokban önállóan, az intézet gyakorlókonyhájában pedig ápolói felügyelet mellett kerülnek felhasználásra, így a folyamat során a háztartási ismeretek is bővülnek.

„Az előző évhez képest idén lényeges fejlődés történt. Tavaly még nagyon sokat kellett segíteni az gondozottaknak, hogy megértsék, igenis foglakozni kell a növényekkel. A betakarítások után viszont már nagyon élvezték, hogy pár dolgot nem kellett megvenniük, hanem az adománynak köszönhetően megtermelték maguknak. Idén már a tavalyi tapasztalatokat felhasználva örömmel végezték el a feladatokat. Lényegesen kevesebb segítséggel tudják megművelni a területet, önállóságuk növekedett, rendszeresen öntözik a növényeket, s magukénak érzik a termelés teljes folyamatát.” – foglalta össze a tapasztalatokat Bakos Gerda, a „Tudat Mezsgyéjén” Alapítvány kuratóriumának tagja. „Az idei termés a tavalyinál változatosabb lesz, mivel tízféle vetőmagot kaptunk. Sajnos az időjárás idén sem kedvezett nekünk, a tavalyi eső után most az aszály nehezítette a munkánkat, de ennek ellenére szép mennyiségű termést fogunk.” – tette hozzá.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FOGYATÉKOS PORTÁL