Rokkantsági felülvizsgálati iszonyHír | 2013.05.14.

A rokkantsági felülvizsgálaton már átesettek többsége elégedetlen, de úgy tudják, a kormány tervei sem váltak be. A kabinet legalább 150 ezer megváltozott munkaképességű embert küldene vissza munkába, ám kiderült, többségük valóban képtelen dolgozni. Ráadásul a rehabilitáció lassan halad, mert kevés az orvos, így még azok közül sem került sorra mindenki, akinek 2012-ben lett volna esedékes a vizsgálat. Információik szerint a felülvizsgálatra előírt év végi határidő biztosan nem tartható.

A Széll Kálmán terv azt írta elő, hogy 2013 végéig 190 milliárd forintot kell spórolni a rokkantellátáson. Mindezt úgy akarták eléni, hogy akit csak lehet, visszaküldenek dolgozni. A kabinet célja az volt, hogy 150 ezer embert rehabilitáljanak, ennek érdekében az új minősítési rendszer szerint az amputált lábú betegek, a gerincsérvvel élők, vagy akár a sztómások is munkaképesek lehetnek. A 320 ezer rokkantból mintegy 200 ezernek kellett tavaly újra felülvizsgálatra jelentkeznie; az 57 évnél fiatalabbak közül akarták kiválasztani azokat, akiket visszaküldhetnek dolgozni. Ám ez nem sikerült, és a felülvizsgálatok nagyon lassan haladnak. Az eddig ellenőrzött betegek túlnyomó többsége megtarthatta teljes vagy csökkentett összegű ellátását, a felülvizsgálatok következtében az ellátásból körülbelül tízezer ember szorult ki. Vagyis nem igazolódott be a kormány feltételezése, hogy a megváltozott munkaképességűek valójában képesek lennének dolgozni.
Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerint nekik csak jó, hogy lassan halad a felülvizsgálat, mert így kevesebben kerülnek lehetetlen helyzetbe. Még azok közül sem jutott be mindenki vizsgálatra, akinek ez 2012-ben lett volna esedékes. Megerősítette, kevés megváltozott munkaképességűről állapítják meg, hogy visszamehet dolgozni, inkább csak visszaminősítik a betegek állapotát. Igaz, ez azt jelenti - mondta lapuknak -, hogy kevesebb pénzt kapnak. Az az általános, hogy feleződik a korábbi ellátásuk összege.

Ők legalább kapnak valamit, de akiket visszaküldenek dolgozni, még rosszabb helyzetbe kerülnek. Az egykori rokkantnyugdíjasok 60 százaléka ugyanis a munkaerőpiac szempontjából is a leghátrányosabb térségekben él, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön - magyarázta az elnök. Mintegy 60 százalékuknak "elavult" az iskolai végzettsége, vagy csak az általános iskolát végezték el, ráadásul több, mint 60 százalékuk 50 év fölötti. Ők korábban - éppen végzettségük, vagy inkább képzetlenségük miatt - nehéz fizikai munkát végeztek, amit ma már képtelenek ellátni, de a munkaerőpiacon ebből a körből még az egészségesek sem találnak állást. Képzés, szervezett átképzés pedig nincs, igaz, az 50 éven felülieket már nem is lenne könnyű iskolapadba ültetni - tette hozzá az elnök.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NÉPSZAVA ONLINE