Rokkantnyugdíjasok átminősítéseHír | 2011.06.28.

Rövid időn belül több mint százezer rokkantnyugdíjast irányítana vissza a munkaerőpiacra a kormány. A terv mind a korábbi átminősítési gyakorlathoz, mind a meglévő erőforrásokhoz képest túl merésznek hat.

Se pénz, se munka � kesergett az 57 éves borsodi férfi, amikor tavalyi kontrollvizsgálatán megvonták tőle a rokkantnyugdíjat. Harmincöt évi munkaviszony után, agyiér-katasztrófa miatt kérte 2004-ben a rokkantosítást, rögvest le is százalékolták, és hat évig kapott állami apanázst. Rokkantnyugdíjának elvesztése után bő egy évet kellett várnia arra, hogy idén májusban felvegyék egy, a lakóhelyéhez közeli Mezőkövesden működő, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató céghez. Ehhez szükség volt egy ismerős segítségére, és az is jól jött, hogy már nyugellátása megszűnése előtt munkára jelentkezett a cégnél, azaz rajta volt a várólistán. Az egykori lakatos ma fóliákat, zacskókat hajtogat, 68 ezer forintos keresete annyi, amennyi az utolsó nyugdíja volt.
Idővel talán ennél többet fog keresni. Legalábbis a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, Pósfai Gábor tavaly úgy nyilatkozott: ha a csökkent munkaképességűek fizetést kapnak, jobban fognak élni, mint nyugdíjasként. De hogy valóban így lesz-e, s ha igen, mikortól és mennyivel, azt még nem tudni, az egészségkárosodottak támogatási rendszerének átalakítási koncepciója ugyanis még csak most készül. A HVG által a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális államtitkárságától kapott tájékoztatás mindenesetre azt sejteti, hogy csökken az ellátási kategóriák száma, és a foglalkoztathatósági szempontok az eddigieknél markánsabban érvényesülnek. A jelenleg társadalombiztosítási alapú, szolidaritási elvre épülő rokkantsági nyugellátás, rehabilitációs járadék, továbbá az egészségkárosodott személyek szociális járadékai (rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, rokkantsági járadék) szociális, illetve foglalkoztatási jellegű ellátásra egyszerűsödnek.

Tovább a cikkre

Forrás: MEOSZINFO.HU