Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata 2014Hír | 2014.01.14.

Az mindenki előtt közismert tény, hogy a kormány nagyszabású nyugdíjreformot hajtott végre, amely természetesen még jelenleg is folyik, és várhatóan néhány évig még folytatódni is fog.

Ugyanis egy ilyen nagy ellátó rendszer átalakítása nagyon hosszú időt vesz igénybe, mint ahogyan az átalakítást szükségessé tevő anomáliák is évtizedig alakultak ki.

A nyugdíjreform egyik sarokpontja az öregségi nyugdíjkorhatár kitolása volt 65 éves életkorra, a másik pedig a korkedvezményes, illetve az idő előtti nyugdíjazás lehetőségeinek megszűntetése, ami azt jelenti, hogy a kormány célja, hogy nyugdíjat csak az a személy kaphasson, aki öregségi nyugdíjra lesz jogosult, a számára előírt életkor elérése esetén. 

Ennek a lépésnek a következménye volt többek között a rokkantnyugdíjak megszűntetése, azaz 2012. január 01-től már senki kaphatott ilyen jogcímen ellátást. A rokkantnyugdíj két részre lett bontva. Az egyik rész a rokkant ellátás, a másik a rehabilitációs ellátás lett. A rehabilitációs ellátásban azok a volt rokkantnyugdíjasok kerültek, illetve az új igénylők közül azok a kérelmezők, akik nem lettek egészségi állapotuknál fogva jogosultak rokkantsági ellátásra, hanem állapotuk lehetővé teszi egy rehabilitáció igénybevételével a munkába való visszatérést. 

Azok az volt rokkantnyugdíjasok, illetve új igénylők pedig, akiknek a foglalkoztathatósága nem állítható helyre rehabilitációval, azok rokkantsági ellátásban részesülnek. Felmerül természetesen a kérdés, hogy ki dönti el, hogy ki milyen ellátásban részesíthető? Ez a feladat a Rehabilitációs Bizottságra vár, akik a felülvizsgálatban érintett 220 ezer megváltozott munkaképességű személynek elvégzi a komplex minősítését. Azok a jogosultak, aki 1. vagy 2. rokkantsági kategóriában voltak, illetve 5 évnyire vannak a számukra előírt nyugdíjkorhatártól, automatikusan rokkantsági ellátásban részesülnek. Mindenki másnak kötelező megjelennie a bizottság előtt. A rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás igénylésének 2014-ben is feltétele marad, hogy az igénylő egészségi állapota 60 %-os, vagy annál kisebb kell, hogy legyen, az igénylés benyújtását megelőző 5 évben legalább 1 095 biztosított nappal rendelkezzen, keresőtevékenységet nem végezhet, illetve más rendszeres pénzellátásban nem részesülhet. 

Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata 2014-ben is folytatódni fog. Sőt olyannyira, hogy a kormány egyre több közreműködőt von be a rokkantak felülvizsgálatába, hogy a felülvizsgálatok minél gyorsabban befejeződjenek, és annak eredményeként jelentkező megtakarítások minél hamarabb érvényesüljenek a központi költségvetésben. A cél érdekében, illetve a visszaélések kiküszöböléséhez 2014-ben alkalmazásra kerül a munkaszimulátor, amely valós képet fog adni a vizsgált személy egészségi állapotáról, illetve a tényleges munkaképességéről.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL