Egészségkárosodási ellátás lesz a rokkantnyugdíjbólHír | 2011.06.09.

Összevonná a kormány a nyugdíjkorhatár előtti, rokkantsággal és egészségkárosodással összefüggésben járó különféle jelenlegi
ellátásokat. A juttatások új gyűjtőneve egészségkárosodási ellátás lehet, derül ki a nemzetgazdasági miniszter egy parlamenti képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

Kényszerből lehetőség

                       

A dokumentumban az áll, hogy „az egészségkárosodáson, illetve a megváltozott munkaképesség vizsgálatán alapuló rokkantnyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, illetve egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások - a korhatár betöltéséig - ajelenlegi formájukban megszűnnének és egészségkárosodási ellátássá alakulhatnak át.”

                       

Bár a tervet még nem véglegesítették, a dokumentum szerint az átalakítással párhuzamosan egy olyan ellátórendszer jönne létre, ami a mostaninál lényegesen többet tenne azért, hogy az érintettek újból munkát találjanak. A tervek között szerepel egy, az egészségkárosodottak foglalkoztatását segítő – de részleteiben még nem ismert – konstrukció kidolgozása is.

                       

Az NGM szerint az átalakítás következtében 150 ezer fővel bővülhet a munkavállalók száma, amit a tárca lehetőségként tálal. Az érintetteknek viszont ez inkább fenyegetés lehet, a terveknek ugyanis olyan olvasata is van, hogy a jelenlegi kedvezményezetti körből 150 ezren kiszorulnak az egészségkárosodási ellátás bevezetésével párhuzamosan.

Tovább a cikkre 

Forrás: INDEX.HU