Rokkantnyugdíj-változások: Tájékoztató fórum a SINOSZ-banHír | 2012.02.13.

A SINOSZ Budapesti Nagyothallók Szervezete 2012. február 1-jén fórumot szervezett a sokakat érintő rokkantnyugdíj-változásokkal kapcsolatban. A fórumon Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos, és Dr. Székely Ildikó, a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal (NRSZH) igazgatója és a szakértői bizottság tagja válaszolt a SINOSZ által összegyűjtött és számukra előzetesen megküldött kérdésekre.

A SINOSZ Színházterme csordultig telt érdeklődőkkel, a terem előterében is álltak, nem fért be minden érdeklődő.
A kommunikációs akadálymentesítést két jelnyelvi tolmács párhuzamosan végezte, illetve írótolmácsolás segítette a megértést.

Miért volt szükség a rokkantnyugdíj rendszer megváltoztatására?
A kormányzat célja, hogy áttekinthető, világos és érthető rendszert alakítson ki, mert eddig 7 féle jogcímen kaphattak ellátást a rokkantnyugdíjtól az átmeneti járadékon át sokféle formában, és minden esetben más-más feltételhez kötött ellátás párosult.
Nem volt tartható, hogy mások a feltételek a fogyatékosok, megváltozott munkaképességűek esetén. A cél az volt, hogy a nyugdíj-alapból az kerüljön kifizetésre, ami a saját jogon jár.
Az ellátási rendszerhez hasonlóan a foglalkoztatás is sokrétű, pazarló és hiányosságokat felvető, más-más követelményekhez kötődő volt. Az a cél, hogy azok, akik nem tudnak "olyan" teljesítményt nyújtani, vagy nem lehet őket 8-10 vagy több órában foglalkoztatni és azok a szervezetek, akik most is megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, ne csak megtartsák, de bővítsék a foglalkoztatottak számát. Több száz intézmény foglalkoztat bentlakókat, és vannak olyan non-profit kft-k, akik bér, vagy rehabilitációs-támogatásban részesülnek. Önök is érzik, mennyire szövevényes és sokféle módon fizetik ki a támogatást? Az éves összeget a Parlament állapítja meg, ebben az évben 42 milliárd Ft-ot fordítanak a megváltozott munkaképességűek támogatásra.

Kell-e jelentkezni felülvizsgálatra azoknak, akik a halláskárosodásuk miatt végleges rokkantsági megállapításban részesülnek?
2012. január 31-ig mindenki személyre szóló levelet kapott, el kell olvasni figyelmesen. Akit köteleznek a vizsgálaton való megjelenésre, annak 2012. március 31-ig kell visszajeleznie, hogy kéri a komplex minősítést.
Ne feledjék ajánlva feladni a levelet!

Aki az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, az is értesítést kap arról, hogy ezentúl öregségi nyugdíjas, és a kedvezmények megmaradnak.
Akik 5 éven belül betöltik a nyugdíj-korhatárt, ők is ellátásban részesülnek, erről értesítést kaptak.
A többieknek mindenképpen 2012. március 31-ig kell visszajelezni, hogy kérik a komplex felülvizsgálatot!

Mikor, hol lesz a vizsgálat?
A Nyugdíjbiztosító Intézet fog küldeni erről értesítést. A budapesti igazgatóság elköltözött a régi címről, a Thököly út 82-ben kell jelentkezni, oda fognak kapni behívót a vizsgálatra.

Miből áll a vizsgálat és mit kell vinni?
Az igazolványokat, a TAJ-kártya, a háziorvosi beutalót, a kézbesített nyilatkozatot, amit értelemszerűen kell kitölteni.
Egészségügyi dokumentáció: szakorvosi lelet, szakvélemény, orvosi leletek.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ