Rohama előtt nem fizette ki az üdítőt, ezért kirúgták - hogyan védi a jog a fogyatékkal élő munkavállalót?Szakmai cikk | 2016.10.05.

Egy áruházlánc pénztárosa egy hypoglikémiás (cukorszint csökkenésével összefüggő) rohama alatt előbb fogyasztotta el az áruház 1.69 dollár értékű cukortartalmú narancs italát, minthogy azt kifizette volna - ezért felmondtak neki. Máshol hallássérültekhez nem jutottak el a munkavégzéshez szükséges információk. A fogyatékkal illő munkavállalók rendszeresen hátrányba ütköznek.

A fogyatékos, illetve a beteg emberek az élet számos területén komoly akadályokkal néznek szembe. Ezekre az akadályokra a jog is reagál, igyekszik az érintett személyek hátrányát csökkenteni. A soron következő néhány elemzésben a foglalkoztatás területén jelentkező akadályok és a megoldási lehetőségeik kerülnek bemutatásra. Tekintettel arra, hogy a kialakult szabályozás világszerte ugyanazon tartalommal bír, így a bemutatott nemzetközi példák sem csupán az érdekesség kategóriájába tartoznak, azokra ugyanis konkrét jogi igények is építhetőek. Kezdjük tehát ez elején.

Az USA-ban keményen számon kérik a munkahelyi hátrányos megkülönböztetést


Pert nyert egy pénztárosi munkakört betöltő munkavállaló néhány nappal ezelőtt a Dollar General áruházlánccal szemben, amiért a munkáltató őt cukorbetegségével összefüggésben hátrányos megkülönböztetésben részesítette. A megkülönböztetést a munkáltató az által követte el, hogy a munkavállaló munkaviszonyát megszüntette, mivel az egy hypoglikémiás (cukorszint csökkenésével összefüggő) rohama alatt előbb fogyasztotta el az áruház 1.69,- dollár értékű, cukor tartalmú narancs italát, semmint hogy azt kifizette volna. A munkavállaló a rohamot követően egyebekben maga számolt be a munkahelyi felettesének az esetről, és nem számított arra, hogy ennek ilyen következményei lesznek. Sokba került ugyanakkor az elbocsátás a munkáltatónak, hiszen a mostani bírósági döntés értelmében 27.656,-dollár elmaradt munkabért (kb. 8.000.000,-Ft.), illetve 250.000,- dollár (71.000.000,-Ft) büntető kártérítést kell fizetnie. A bírósági döntés szerint ugyanis a munkáltató nem tett eleget az un. ésszerű alkalmazkodás követelményének, melyet törvény ír elő. A jogelv értelmében a munkáltató kötelezettsége, hogy a fogyatékos munkavállalók eltérő szükségleteit kompenzálja (ahhoz alkalmazkodjon), kivéve, amennyiben ez aránytalan terhet róna a munkáltatóra. A jelen ügyben azonban a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem erről van szó. A Dollar General egyebekben az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházlánca közel 11.000 áruházzal országszerte. Az ügynek érdekessége, hogy a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem egyébként a vállalati politika része, amelyről még belső szabályzat is rendelkezik, a munkahelyi felettese azonban sem erről, sem pedig a vonatkozó jogszabályról (Americans with Disabilities Act) nem rendelkezett tudomással. Az ügyről további részletek itt olvashatóak.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: HRPORTAL.HU