RizikógyerekekHír | 2012.10.25.

– Nem szoktam azon merengeni, hogy miért pont velünk történt meg. Így alakult, és kész. Nincs rá magyarázat, így aztán nem is hibáztathatok senkit, és arra sincs okom, hogy bűntudatom legyen – mondja Karvázy András, a hat és fél éves Gergő édesapja. A kisfiúnál hároméves korában diagnosztizálták az Angelmann-szindrómát. Genetikai rendellenesség, a 15. kromoszóma hibája okozza. Számos tünete van a mozgás- és a beszédfejlődési zavaroktól kezdve a merev testtartáson át a remegésig.

Karvázy András azt mondja, nekik nem okozott különösebb nehézséget feldolgozni a váratlan szituációt, úgy emlékszik, hogy néhány órával a betegséggel való szembenézést követően már a jövőbeli feladatokat tervezgették a feleségével. Igaz, az elmúlt években több hasonló helyzetben lévő szülővel is találkozott, akik közül nem mindenki tudta elfogadni, hogy a gyermeke nem egészséges.

– Pedig muszáj. Tisztában vagyunk vele, hogy Gergő soha nem lesz teljes értékű ember, felnőttként is ellátásra szorul majd. A feleségemmel együtt arra törekszünk, hogy mindig az aktuális állapotának megfelelő terápiában részesüljön. Ez az elmúlt években a korai fejlesztés volt – teszi hozzá Karvázy András.

Gergő három éve jár a Budapesti Korai Fejlesztő Központba. Az intézmény idén ünnepli huszadik születésnapját, ez volt az első hazai centruma a korai fejlesztésnek, amit ma már inkább korai intervenciónak neveznek. Többről van szó ugyanis, mint fejlesztésről: az intervenció valójában a 0–5 éves korú sérült, fogyatékos, eltérő fejlődésű-viselkedésű csecsemőknek és gyermekeknek a tervszerűen felépített programja, aminek középpontjában az érintett család segítése áll.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NOL.HU