RIÓI PARALIMPIA: SZEKERES PÁL LESZ A KEREKESSZÉKES VÍVÓVERSENYEK VERSENYIGAZGATÓJAHír | 2016.01.25.

A NEMZETKÖZI KEREKESSZÉKES VÍVÓSZÖVETSÉG (IWAS) KIHIRDETTE A RIÓI PARALIMPIA KEREKESSZÉKES VÍVÁSÁNAK TISZTSÉGVISELŐIT. A KÖZEL NEGYVENFŐS DELEGÁCIÓBA KÉT MAGYAR SZAKEMBERT IS BEVÁLASZTOTTAK.

Szekeres Pált választották a riói paralimpia kerekesszékes vívás versenyigazgatóságának elnökévé, akinek feladata a verseny lebonyolításának teljes koordinációja lesz. Szekeres Pál, az IWAS jelenlegi alelnöke, a sportág hitelességét javító döntésnek tartja a felkérést, hiszen mint tapasztalt versenyző és végzett mediátor nemcsak a verseny lebonyolításának háttérfeltételeit ismeri, de a versenyzők és felkészítőik lelkiállapotának, felfokozott hangulatának kezelésben is szerzett gyakorlatot.

Szekeres Pál az egyetlen ember a világon, aki olimpián és paralimpián is szerzett érmet. Többszörös paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó, sportvezető. Kerekesszékesként egy ideig az ép vívók szövetségi kapitánya volt.

A csaknem negyvenfős létszámú delegáció közé technikai tisztségviselőt, bírót, bizottsági és igazgatósági tagot választottak a világ majd minden országából, például Argentínából, Ausztriából, Brazíliából, Kanadából, Kínából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Görögországból. Tagokat delegáltak továbbá Olaszországból, Lengyelországból, Oroszországból, Spanyolországból, Ukrajnából, és az Egyesült Államokból.

Magyarországról két bírói tisztségviselőt is beválasztottak, Piecs Adriennt, és dr. Hamar Balázst. Mindketten három fegyvernemes (tőr, kard, párbajtőr) versenybírók, IWAS vizsgát tett, már számos versenyen bizonyított nemzetközi versenybírók. Piecs Adrienn a Nagykanizsai Vívó Szakosztály vezetője, dr. Hamar Balázs volt válogatott versenyző, mindketten az épek sportjában is jeleskednek. Magyarország összesen jelenleg tíz IWAS vizsgával rendelkező nemzetközi versenybírót tart számon, delegálásuk ezért is ennyire jelentős.

A Magyar Paralimpiai Csapat a 2016-os Nyári Riói Paralimpiai Játékokra eddig tizenegy érvényes kvótát szerzett: judóban, sportlövészetben, kajak-kenuban, kerékpársportban és asztaliteniszben biztosan lesznek hazai színekben indulók.

Tovább a teljes cikkre

Forrás:  SPORT MINDIG