RFT: elsőként Miskolcon alakult megHír | 2016.12.14.

Miskolc – Az Év Esélyteremtő Munkahelye díjat is kiosztották a hétfői konferencián.

Hazánkban elsőként Miskolcon került be a Helyi Esélyegyenlőségi Programba a Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanács (RFT) létrehozása. Ennek keretében elindult az együttműködés, valamint egy módszertani kiadvány is készült. Minderről Kiss Gábor alpolgármester beszélt hétfőn, azon az országos konferencián, amelyet az RFT-kezdeményezés és együttműködési rendszer bemutatása kapcsán szerveztek Miskolcon. A rendezvényen Nyitrai Imre, szociálpolitikáért felelős helyettes-államtitkár is előadást tartott, többek közt arról, milyen tervei vannak a kormánynak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növelésére.

„A tanács olyan helyi kezdeményezés, amely különböző állami, önkormányzati, gazdasági, szakmai és civil szervezetek összefogásával segíti elő a megváltozott munkaképességűek hatékony munkaerő-piaci elhelyezését” – ezt már Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mondta lapunknak. Az alapítvány ugyanis részt vesz a tanács munkájában, illetve részt vett egy szakmapolitikai javaslat kidolgozásában is.

Segítő mentori rendszer

Jakubinyi László a szakmapolitikai javaslatból kiemelte: támogatni kell a megváltozott munkaképességűek számára rendezett speciális rendezvényeket, állásbörzéket. Illetve: jöjjön létre a fogyatékos diákokra fókuszáló ability duális szakképzési rendszer. Arra is felhívta a figyelmet, hogy megyénkben 42 ezren vesznek részt a közfoglalkoztatásban, ebből 17 ezer megváltozott munkaképességű.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: BOON.HU