Rév program – hogy a megváltozott munkaképesség ne akadály legyenHír | 2013.07.17.

Életbevágó fontosságú, hogy a Kormány az Új Széchenyi Terven keresztül a keleti végeken is bővítse a munkalehetőségeket, esélyt adva a megváltozott munkaképességű embereknek is – jelentette ki Kiss Attila Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Hajdúdorogon, ahol a FŐKEFE Nonprofit Kft. mutatta be a sajtónak az ottani telephelyén folyó képzéseket. Az állami nagyvállalat, amely hazánkban a legtöbb megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatja, itt több mint 40 dolgozóját részesíti egy TÁMOP-projekt keretében olyan oktatásban, amely fejleszti a munkavállaláshoz szükséges képességeket. Ősztől szakmai képzések is lesznek itt.

Tiba István, ugyancsak Hajdú-Bihar megyei képviselő (Fidesz-KDNP) hozzátette: a 10 év alatt egymillió munkahely megteremtésére irányuló kormánycél elérésében nagy szerepe van az ehhez hasonló oktatási projekteknek, melyek révén a fogyatékossággal élők is a társadalom teljes jogú tagjaivá válhatnak, versenyképes munkát végezve.

A két országgyűlési képviselő felajánlotta segítségét abban, hogy a térségi önkormányzati szféra ettől az állami cégtől rendelje meg a hivatali ügyintézéshez szükséges irodai papírárut, amely Hajdúdorogon is nagy mennyiségben készül.
Szabó György, a FŐKEFE ügyvezető igazgatója a tájékoztatón felidézte, hogy a cég Kelet-Magyarországon 1200 embert foglalkoztat, több mint egy tucat üzemben, sőt, további bővülés várható a növénytermesztési és élelmiszeripari ágazatban.
Tiba István képviselő ennek kapcsán felvetett egy olyan együttműködési koncepciót, melyet az önkormányzatok és a FŐKEFE együttesen hajtanak végre, és melynek során közösen igényelnek termőföldet, segítve az ilyen jellegű munkahelyteremtést.

Az Új Széchényi Terv keretében megvalósuló, kiemelt TÁMOP projektben 3 állami cég, a KÉZMŰ Nonprofit Kft., a FŐKEFE Nonprofit Kft. és az ERFO Nonprofit Kft. mintegy 5000 dolgozója kaphat alapvető, illetve szakmai képzést 2014 áprilisáig, de a hosszú távú sikeresség érdekében létrejön egy szakmai és módszertani központ, valamint egy integrált tudásmenedzsment portál is.

Forrás: FŐKEFE