Reumás kezekkel festettek Guinness rekordotHír | Esemény | 2013.10.19.

Elkészült a világ legnagyobb panoráma képeslapja, rheumatoid artritiszes betegek festették.

Az Artritisz Világnapján Budapesten hitelesítették a világ legnagyobb, 86,4 m2 nagyságú panoráma képeslapját. A Guinness rekorder képet magyar reumatoid artritiszes (RA) betegek, orvosok, nővérek és támogatóik festették közel másfél hónapon át. A Magyar Reumabetegek Egyesülete által kezdeményezett országos összefogáshoz színészek és énekesek is csatlakoztak. A lapot az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) címére postázták, az intézet a betegtársaknak szóló kedves üzenetet először Kassára, a helyi betegszervezethez juttatja el.

A reumatoid artritisz – sokízületi gyulladás – a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, amely gyermekeket, fiatalokat és időseket is érint. A Magyar Reumabetegek egyesülete szeptember elején azért indított kampányt, hogy a magyar társadalom reálisabb ismereteket szerezhessen a betegségről, melyben ma hazánkban több mint 60 ezren szenvednek.

Szeptember eleje óta nyolc vidéki városban kis közösségek kézzel festették egy hatalmas képeslap darabjait. A képet Róth Anikó grafikus, festőművész tervezte a Magyar Reumabetegek Egyesületének felkérésére. Az egyesület ösztönzésére nyolc városban gyűltek össze a betegek családtagjaikkal, orvosaikkal, és a reumatológiai osztályon dolgozó nővérekkel, hogy együtt fessék ki a saját városukhoz kötődő részletet. A kezdeményezéshez a  szívesen festő Oszter Alexandra, Hien, Szabó Győző és Rácz Gergő is csatlakozott, legalább egyikük minden városban együtt dolgozott a betegekkel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS