Rendszerváltásra várva: csak a régi jut, az is drágábbanHír | 2012.01.05.

Magyarország egy rendkívül gazdag ország, véli a mozgáskorlátozottak rehabilitációját segítő egyik legnagyobb hazai civil szervezet.
"Azért halljuk ezt gyakran, mert az állam tulajdonba adja a mozgássérülteknek az önálló életvitelt segítő eszközöket, pedig a kölcsönzési rendszer jóval költséghatékonyabb lehetne " mondta Gyulai Dávid, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) hálózati referense nemrégiben Kaposváron. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is régóta szorgalmazza a kölcsönzési rendszert bizonyos segédeszközök esetében, főként az első eszközhöz jutáskor.

"Előrelépés azonban még nem történt " mondta el érdeklődésünkre Hegedűs Lajos, az országos szövetség, egyben a somogyi szervezet elnöke. - Azzal, hogy a mozgáskorlátozott tulajdonba kapja a segédeszközét, több probléma is van. Az egyik, hogy a reklámtörvény egyik paragrafusa tiltja ezen eszközök bemutatását. Így az érintettek nem tudják megismerni azokat, gyakorlatilag tehát akkor találkoznak velük, működésükkel először, amikor megkapják. Csak akkor tudják eldönteni, hogy megfelelőek-e számukra az eszközök, amikor már a tulajdonukban vannak. S ha nem úgy segítik önálló életüket, ahogy gondolták, akkor legföljebb a pincében porosodnak ezek az eszközök. Ezért azt is szorgalmazzuk, hogy a Guruló Műhelyekben - ahol javítják, személyre szabják a segédeszközöket , legyen lehetőségük megismerkedni velük, s eldönthessék, használható lesz-e számukra az orvos által felírt eszköz.

Hegedűs Lajos azt mondta, már számításokat is végeztek egy esetleges kölcsönzési rendszer költségigényéről.
- Az első két évben kellene beletenni csupán pénz a rendszerbe - hangsúlyozta az elnök, s a harmadik évtől már visszatermelne. A baj az, hogy abban az első két évben nem tud és nem is akar erre pénzt áldozni sem az egészségbiztosító, sem pedig az eszközgyártók. Igaz, utóbbiak jövedelmezősége oly mértékben csökkent az utóbbi években, hogy talán tényleg nem is volna miből.

Éves szinten átlagosan több mint 30 milliárdot költ az állam segédeszközökre, ám ez az összeg folyamatosan csökken.
- Arányaiban ez az pénz jóval kevesebb, mint az európai átlag - közölte Hegedűs Lajos. Pedig ezen eszközök feladata az önállóság elősegítése. Az európai országokhoz képest lényegesen alacsonyabb színvonalú a segédeszközökkel való ellátottság hazánkban, még a volt szocialista országokban is számottevően jobb a helyzet. Jórészt az alapeszközökhöz lehet hozzájutni itthon, amelyek pedig többnyire nem tartanak ki a kihordási idejükig. Ami egy mechanikus kerekes szék esetében például öt, egy elektromosnál hét év. S arra sincs lehetőségük például a közgyógyellátottaknak, hogy a legolcsóbb alapeszköznél jobbat válasszanak úgy, hogy a legolcsóbbra nyújtott támogatást megkapják, s csak az alap és a jobb eszköz közti különbözetet fizessék ki.

A kormány is változtatna

A kormány elkötelezett a segédeszköz ellátás átalakítása mellett - jelentette ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a MEREK nemzetközi szakmai konferenciáján, amelyet nemrégiben azért szerveztek, hogy belátva a magyarországi segédeszköz-ellátórendszer fejlesztésének szükségességét, bemutatták más országok bevált gyakorlatait. Ilyen volt például a kölcsönzési rendszer is.


Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ