Rejtett autizmus – a lányoknál nehezebben derül ki?Tanulmány | 2014.02.25.

Világszerte többezer lány élhet együtt autizmussal anélkül, hogy bárki észrevenné a tüneteket. A lányok ugyanis sokkal inkább képesek elrejteni a betegségre utaló jeleket, mint a fiúk.

Az autizmust kutatók sokáig úgy vélték, annak, hogy a fiúk között kilencszer annyi autista van, mint a lányok között, genetikai indokai vannak. Csakhogy egy friss felmérés szerint, amelyet londoni és bristoli egyetemek kutatói közösen végeztek kimutatta, hogy sokkal több lány szenved ebben a betegségben, mint gondolták, csak épp ügyesen elrejtik a jeleket.

Dr. Radha Kothari (Londoni Egyetem) és kollégái 3666 13-14 éves gyereket vizsgáltak meg, amik számos autizmust mérő tesztet végeztek el. Az eredmény kimutatta: számos autista lány rejtette el tüneteit, például azt, hogy nem képesek az érzelmeket megkülönböztetni, vagy megvigasztalni azokat, akiknek épp rossz kedvük van. Csakhogy, ha az autizmust nem ismerik fel idejében, sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy később depresszió, a szorongás vagy étkezési rendellenességek jelennek meg.

Caroline Hattersley a Nemzeti Autista Társaság munkatársa így nyilatkozott a Daily Mailnek: "A legtöbb autizmus-kutatás elsősorban a férfiakra és fiúkra koncentrált. Ez a mostani kutatás azonban végre a nőket és lányokat is górcső alá veszi."

Az autizmus egy egész életen át tartó állapot, amely mind a kommunikáció, mind a megértés terén sok gondot okoz, bár a betegségnek számos szintje van, ahol ezek a problémák nagyon eltérő arányban és fokozatban jelennek meg. Az autizmust egyelőre nem tudják gyógyítani, bár a gyerekek számára gyakran javasolnak viselkedésterápiákat, hogy segítsenek nekik kicsit jobban megtanulni kommunikálni és másokkal interakcióba lépni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL