Rehabilitációs kártya előnye a járulékmentességHír | 2012.01.02.

2012-től a megváltozott munkaképességüek ellátásának átalakításáról szóló törvény értelmében bevezetik az akkreditált munkáltató intézményét és a rehabilitációs kártyát. Utóbbi teljes járulékmentességet biztosít a munkáltatóknak azon munkavállalók után, akik megváltozott munkaképességűek.

„A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal munkatársai több mint tíz munkakört állítottak össze arra vonatkozóan, hogy a különböző betegséggel küzdő emberek milyen munkavégzésre alkalmasak. Amikor megállapítják valakiről, hogy képes a munkavégzésre, kiválthatja a rehabilitációs kártyát" – mondta el a Közelképnek Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos arra vonatkozóan, hogy kik igényelhetik a 2012-ben bevezetésre kerülő kártyát. A foglalkozásokat főcsoportokba sorolták (pl.: gazdasági, irodai, mezőgazdasági, ipari), a vizsgálat során pedig kiderítik, ki-melyik munkára a legalkalmasabb.

A teljes járulékmentességet biztosító kártyát a munkavállaló válthatja ki, s annak birtokában helyezkedhet el akkreditált munkáltatónál. Ilyen intézmény lehet az, amely megváltozott munkaképességű munkavállalót munkaviszony keretében foglalkoztat, vagy foglalkoztatni kíván. „Személyhez kötődik a kártya, tehát ha a munkavállaló másik céghez megy, mert ott kedvezőbb ajánlatott kapott, akkor az új cég lesz az, amelyik a járulékkedvezményt igénybe veheti a munkavállaló után" – tette hozzá Bernáth Ildikó.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását eddig a 2010-ben ötszörösére emelt rehabilitációs hozzájárulás ösztönözte, amelyet azoknak a munkáltatóknak kellett befizetniük, akiknél 20 emberből legalább egy dolgozó nem megváltozott munkaképességű volt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG